Noutati de la ANAF. Sute de mii de romani s-au trezit cu plicuri cu amenzi. Ce se intampla
amenzi fisc 2018amenzi neplata taxeobligativitate inscriere spv
Cine nu si-a platit contributiile aferente veniturilor extrasariale de acum trei ani are serioase motive de ingrijorare. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a dat deja sute de mii de amenzi pentru neachitarea la timp a darilor catre stat, aferente veniturilor extrasariale din 2018.
Deja, aproape 222.000 de persoane fizice au fost amendate inrucat nu au platit la termen taxele impuse prin Declaratia Unica, pentru veniturile extrasalariale realizate in anul 2018.
Statistica apartine Centrului National pentru Informatii Financiare, citate de
economica.net.
Din fericire pentru ei, in 2018, 260.000 de contribuabili persoane fizice au platit la timp taxele pe veniturile extrasalariale.
In schimb, anul 2019 a adus un numar mai mare de persoane fizice care s-au conformat si au platit contributiile la timp.
Prin urmare, si amenzile aplicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala au fost mai putine. Tot datele Centrului National pentru Informatii Financiare releva ca numar amenzilor a fost de patru ori mai mic in 2019, in comparatie cu 2018.
Astfel, acum doi ani, pentru neplata la timp a taxelor pe veniturile extrasalariale obtinute in 2019, Fiscul a aplicat numai 50.000 de amenzi.
Declaratia Unica 2021 se depune la Fisc pentru:
- declararea impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale aferente veniturilor realizate in 2020;
- declararea veniturilor estimate ca vor fi realizate de persoanele fizice in 2021.
In cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chirii, Declaratia Unica se depune in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului, daca semnarea survine pe parcursul anului in curs. La fel si in cazul persoanelor fizice care incep o noua activitate pe parcursul anului fiscal respectiv.
Pentru depunerea Declaratiei Unice, contribuabilii nu mai trebuie sa se deplaseze la unitatea ANAF de care apartin in functie de domiciuliu, ci o pot face prin Spatiul Privat Virtual (SPV).
Potrivit celor mai recente date incluse de guvernanti intr-un proiect de lege de modificare a Codului fiscal, o anumita categorie a contribuabililor din Romania va trebui sa se inscrie in Spatiul Virtual Privat (SPV).
Ce este SPV si ce se poate face cu el
Spatiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, accesibil permanent, prin care utilizatorilor pot:
- obtine informatii cu privire la obligatiile fiscale;
- primi acte administrativ fiscale si alte documente;
- pirmi informatii cu privire la contributiile sociale.
Statul intentioneaza sa oblige mai multe categorii de contribuabili sa se inscrie in Spatiul Virtual Privat, indiferent de veniturile pe care le obtin.
Potrivit initiativei, contribuabilii pentru care se adopta obligativitatea inrolarii in SPV sunt persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoanele fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent intr-una din formele prevazute de OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
Obligativitatea inrolarii in SPV revine persoanelor fizice care desfasoara activitati economice sau exercita profesii libere doar cu privire la indeplinirea obligatiilor sau exercitarea drepturilor ca urmare a exercitarii profesiei, respectiv pe codul de inregistrare fiscala.
Conform legislatiei actuale, profesionistii au obligatia de a se inscrie in SPV doar daca veniturile lor cumulate depasesc anual pragul de 12 salarii minime pe economie.
La data de 15 iulie 2021, erau inregistrate in SPV 533.711 de persoane juridice, din care 528.952 cu obligatii de declarare in vectorul fiscal dintr-un numar total de 1.554.688 persoane juridice care ar trebui sa se inregistreze in SPV.
De asemenea, 35.474 de persoane fizice care au cod de identificare fiscala sunt inregistrate in SPV, dintr-un numar total de 632.309 de persoane fizice care au cod de identificare fiscala si care ar trebui sa se inregistreze in SPV.