Nouriel Roubini: Una dintre marile probleme ale Romaniei o reprezinta exodul creierelor
economienouriel roubinitaxeimpoziteimmeconomieeconomist
Economistul Nouriel Roubini sustine ca una dintre marile probleme ale Romaniei o reprezinta exodul creierelor, faptul ca foarte multi oameni bine pregatiti au plecat peste hotare. Economistul considera ca tara noastra are nevoie de reforme structurale, reforme institutionale, reforme judiciare si de o strategie pe termen mediu si lung pentru a creste productivitatea si potentialul de crestere a tarii pentru ca lumea sa simta ca are oportunitati de joburi, de venituri, de afaceri si antreprenoriat acasa. Economistul recomanda conducatorilor sa investeasca mai mult in capitalul uman si trage un semnal de alarma cu privire la anul 2020, an electoral, in care exista riscul adoptarii unor masuri populiste si nocive.
E nevoie de mai multe investitii in capitalul uman, atat pentru a-l readuce din strainatate, cat si pentru a-l stimula pe cel care exista in tara
''Una dintre provocarile unei tari ca Romania este ca au plecat "creierele", migratia a peste jumatate de milion de romani in alte parti ale Europei. Si multi dintre oamenii pregatiti ai Romaniei au plecat in afara. Si sunt necesare politici si stimulente pentru a aduce acesti oameni inapoi acasa pentru a contribui la productivitatea tarii. Trebuie sa investiti mai mult in capitalul uman care exista inca in tara'', a declarat economistul, intr-un interviu pentru Antena1.
Exista pericolul ca anul acesta sa fie adoptate masuri populiste
Roubini vine si cu solutii pentru Romania, dar atrage atentia asupra pericolului anului 2020. Fiind an electoral, economistul spune ca exista pericolul de a fi adoptate masuri populiste.
''Exista riscul ca, atunci cand ai alegeri, sa adopti politici care sunt mai populiste. Vestea buna este ca o tara ca Romania porneste cu un nivel al datoriei publice mai mic decat media la nivel european sau al zonei euro, mai putin de 40% din produsul intern brut, asa ca aceasta tara are spatiu fiscal. Dar, la fel de adevarat este ca tara are un deficit bugetar urias si un mare deficit al datoriei externe, chiar inainte de criza. Este necesar sa faceti un plan pe urmatorii ani, sa aveti o consolidare fiscala'', a spus economistul.
Cu alte cuvinte, exista si nu exista spatiu de manevra in domeniul fiscal pentru astfel de masuri populiste. Un lucru e cert: Daca avem spatiu fiscal, ar trebui folosit in favoarea investitiilor care sa aduca randament pe termen mediu si lung.
Trebuie imbunatatit sistemul de colectare a taxelor si reducerea evaziunii fiscale
Revenind la declaratiile economistului, acesta a oferit cateva solutii pentru redresarea si eficientizarea economiei romanesti. Roubini considera ca e nevoie de imbunatatirea sistemului de colectare a si de reducerea evaziunii fiscale. Roubini spune ca majorarea taxelor poate fi o solutie care sa acopere deficitele create de investitiile masive in Sanatate si infrastructura, insa ele trebuie majorate abia dupa ce colectarea se imbunatateste si evaziunea e redusa, fiindca unii cetatenui isi platesc taxele, altii le evita.
Avem nevoie de reforme. Cat mai multe!
Roubini crede ca Romania are nevoie de reforme in masa: reforme structurale, reforme institutionale, reforme judiciare si nu numai.
De asemenea, el recomanda '' o strategie pe termen mediu si lung pentru a creste productivitatea si potentialul de crestere a tarii pentru ca lumea sa simta ca are oportunitati de joburi, de venituri, de afaceri si antreprenoriat acasa''.
Companiile mici trebuie sa fie ajutate de stat, sa nu intre in faliment
Nu in ultimul rand, economistul spune ca statul trebuie sa ofere o mana de ajutor atat oamenilor ale caror joburi sunt in pericol, sau au dificultati financiare, care traiesc in saracie, dar companiilor mici din Romania, care au facut deja un prim pas spre declin, intrand in imposibilitate de plata sau chiar in insolventa. Statul ar trebui sa salveze prin instrumente financiare de ajutor IMM-urile intrate in dificultate, astfel incat sa fie evitat falimentul.