Noul salariu minim pe economie ar trebui sa-ti permita sa traiesti decent. Sindicatele sunt transante: Trebuie sa poata acoperi cosul minim de cumparaturi
salariul minim pe economienoul salariu minim
La nivel guvernamental se cauta solutii pentru implementarea noului salariu minim pe economie.
In acest context, sindicalistii intervin cu niste elemente foarte clare pe care le aduc in discutie. In primul rand, spun ei, salariul minim pe economie ar trebui sa-ti asigure un trai decent, ar trebui sa poata fi acoperite cheltuielile pentru cosul minim de cumparaturi.
"In ceea ce priveste criteriile in baza carora se stabileste salariul minim, Directiva indica cateva elemente relevante pentru stabilirea salariului minim brut, fara a indica concret indicatorii ce trebuie avuti in vedere, dar cu mentiunea ca trebuie sa includa cel putin urmatoarele elemente: puterea de cumparare a salariilor minime legale, luand in considerare costul vietii; nivelul general al salariilor si distributia acestora; rata de crestere a salariilor; nivelurile si evolutiile productivitatii la nivel national pe termen lung”, arata sindicaluistii BNS.
Noua formula de calcul pentru salariul minim pe economie trebuie "sa asigure un trai decent, sa fie in concordanta cu rata inflatiei si sa poata acoperi cosul de cumparaturi minim pentru diverse bunuri si servicii necesare".
"Elementul „puterea de cumparare a salariului minim” pentru a asigura un standard decent de viata se considera transpus prin asimilare cu rata inflatiei, desi raportul comisiei precizeaza ca se poate avea in vedere inclusiv cosul minim de consum care sa reflecte mai adecvat structura de consum a unui lucrator.
De asemenea, directiva vorbeste de raportare la productivitate pe termen lung, si desi proiectul de lege mentioneaza acest lucru, in procedura se propune o formula de calcul cu raportare la productivitatea muncii prognozata pentru anul urmator, permitand astfel Guvernului sa jongleze si mai mult cu nivelul salariului minim in functie de vointa politica.
Cel de-al treilea element, respectiv nivelul general al salariilor si distributia salariilor se considera indeplinita prin introducerea raportului salariul minim / salariul mediu de 50%, desi acest element nu este inclus in formula de calcul, precizandu-se doar ca se are in vedere acest raport si in acest sens sunt consultati partenerii sociali.
Suntem de parere ca, pentru a se asigura ca salariul minim acopera nevoile lucratorilor si ale familiilor acestora, nivelul acestuia ar trebui sa fie ajustat treptat, astfel incat sa atinga valoarea monetara a unui cos de bunuri si servicii agreat prin consens de toti partenerii sociali si care sa atinga 50% din salariul mediu pe tara", arata sindicalistii.
Foto: gov.ro