Noul Cod Fiscal te baga in somaj: firmele, puse pe concedieri, dupa ce taxele au explodat
noul cod fiscalsupraimpozitarecontracte part timesomaj
Consilierii fiscali avertizeaza cu privire la faptul ca statul va obtine efectul invers fata de ceea ce a planuit. Din dorinta disperata de a aduce mai multi bani la buget, supraimpozitand munca si fortand patronii sa plateasca pentru 4 ore de munca contributii egale cu un contract plin, de 8 ore, statul s-ar putea sa se aleaga in paguba.
De ce?
Fiindca sondaje recente arata intentia majoritatii firmelor de a renunta in masura mai mica sau mai mare la contractele de munca part-time. Asta inseamna somaj si, implicit, costuri mai mari ale statului, ce va trebui sa sustina din buget acele
indemnizatii lunare.
-
"Daca pana acum la o ora de activitate plateai 119 lei taxe, din 1 august platesti 1.083 lei taxe"
Un astfel de avertisment vine din partea analistului economic Adrian Negrescu. "Nu are nicio logica economica, niciun fel de fundament dincolo de suspiciunea autoritatilor ca multi oameni de afaceri incearca sa faca evaziune pe zona asta de munca raportand mai putine ore de activitate decat presteaza ei sau angajatii lor (...)
Daca pana acum, la o ora de activitate plateai 119 lei taxe, din 1 august platesti 1.083 lei taxe, valoare valabila si pentru doua ore (...)
Dincolo de femeile de serviciu, cazul prezentat cam de toata lumea, va mai prezint si cazul mamelor ... adica al femeilor care stau acasa, cu copiii, si care-si permiteau sa se duca la serviciu cel mult doua, trei ore pe zi. Si pentru aceste doamne va interveni aceasta problema si probabil ca vor ramane fara acele locuri de munca partiale pe care le aveau inainte ... ", a subliniat specialistul, in cadrul unei emisiuni
B1tv.
In aceeasi ordine de idei, Camera Consultantilor Fiscali din Romania vorbeste despre toxicitatea acestei masuri, avertizand cu privire la faptul ca vom asista la o crestere a fenomenului muncii nedeclarate, "la negru". Mai mult, spun consultantii fiscali, " este o masura fiscala rigida, care nu recunoaste sau neglijeaza atat realitatea pietei muncii si, in aceiasi masura, specificul si necesitatile din foarte multe domenii de activitate, cat si prevederile din legislatia muncii care permit incheierea unor astfel de contracte cu timp limitat".
De asemenea, aceasta masura "genereaza un deficit de imagine si o pierdere de incredere in autoritati, intrucat este o prevedere profund inechitabila si disproportionata, care stabileste obligatia fiscala datorata prin raportare la o baza de impozitare nereala, majorata artificial chiar prin lege, plecand de la o prezumtie de vinovatie inadmisibila pe care statul o aplica asupra intregului mediu economic, fara sa-l intereseze situatia de fapt in conditiile in care principiile fiscalitatii, prevazute chiar de Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, sunt tocmai contrare".
Ne paste un val de concedieri, daca avem contracte part-time
Conform datelor unui sondaj intocmit de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), aproape jumatate (47,7%) dintre angajatorii ce vor apela in perioada urmatoare la concedieri vor lua "in vizor" angajatii care au contracte part-time.
De retinut ca, potrivit analizei citate, la intrebarea "Aveti salariati care lucreaza doar part-time in societatea dumneavoastra, incadrati la nivelul salariului minim?", 45,3% dintre cei chestionati au raspuns ca nu au angajati part-time cu salariu minim, iar 47,4% ca au intre unu si patru angajati.
Ce vor face firmele, concret, dupa ce de la 1 august a intrat in vigoare supraimpozitarea contractelor part-time?
47,7% dintre firmele intervievate au spus ca vor face concedieri, ca vor renunta la toti angajatii part-time, 26,1% ca vor renunta la un angajat, iar 22,5% ca vor concedia intre doi si cinci angajati.
-
Sute de mii de contracte part-time ar urma sa fie afectate de modificarile fiscale
"Acum sunt 1,1 milioane de contracte de munca part-time, din care jumatate nu au in spate o plata de taxe integrala, deci sunt contracte afectate de aceasta supraimpozitare. Eu estimez ca undeva intre 200 – 300.000 de contracte care vor fi afectate de aceasta decizie", conform analistului economic Adrian Negrescu.
Foto: pixabay