Noua lege a salarizarii intra in linie dreapta. Ce se intampla cu veniturile si sporurile bugetarilor
sporuri bugetariministerul munciilegea salarizarii bugetare
Guvernul Romaniei a adoptat joi un memorandum care traseaza liniile generale de urmat in reanalizarea si elaborarea cadrului legal privind salarizarea in sistemul public. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, sustine ca Executivul nu urmareste sa reduca
veniturile bugetarilor, ci sa elimine inechitatile din sistem si imbunatatirea cadrului legislativ.
"Scopul elaborarii noului cadru normativ nu este diminuarea drepturilor salariale ale personalului bugetar, inclusiv pentru personalul din sanatate, ci reasezarea acestora ca urmare a discrepantelor salariale existente in prezent", a transmis Ministerul Muncii.
Raluca Turcan: "Intentia noastra este de a aduce echitate pentru cei care au ramas cu salarii mici din iresponsabilitatea PSD-ului"
"Evaluarea sistemului public de salarizare pe care o realizam la Ministerul Muncii nu a luat nicio secunda in calcul scaderea salariilor personalului din sistemul de sanatate.
Intentia noastra este de a aduce echitate pentru cei care au ramas cu salarii mici din iresponsabilitatea PSD-ului, lasand brancardierii, infirmierii, tot personalul TESA pe salarii de baza foarte mici si fara sporurile pe care le au ceilalti angajati din acelasi domeniu de activitate.
Este iresponsabila tentativa anumitor politicieni de a manipula personalul – cheie din sanatate cu false stiri precum cea despre scaderea salariilor. Personalul medical, cel din ATI mai ales, are o responsabilitate uriasa in vreme de pandemie.
Orice manipulare facuta cu scopul de a-l demotiva, venita din partea unor politicieni care nu au facut altceva decat sa distruga si nu sa construiasca, este calificabila drept un act criminal”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a vorbit si despre sporurile bugetarilor
Potrivit Ralucai Turcan, sporurile au fost create cu scopul de a aduce un venit suplimentar bugetarilor angajati cu salariul minim pe economie. In aceasta situatie ar fi 80.000 de angajati ai sistemului public, explica ministrul.
"In sistemul public avem 80.000 de persoane platite cu salariul minim pe economie, iar sporurile au fost gandite de multe ori ca o completare a veniturilor lor. Acest memorandum si intreaga regandire a legii salarizarii tinteste spre reducerea inechitatilor, reducerea discrepantelor de salarizare pentru persoane care au aceeasi pregatire, aceeasi incadrare si salarii cu totul diferite”, a explicat Raluca Turcan.
Ce contine, concret, memorandumul?
Dupa cum am afirmat anterior, acest memorandum contine o serie de principii de baza pentru reanalizarea si elaborarea cadrului legal privind salarizarea in sistemul public.
Ministrul Muncii a transmis ca aceste principii nu vor afecta veniturile bugetarilor.
Practic, explica Raluca Turcan, "reanalizam coeficientii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupationala de functii bugetare si unele sporuri vor intra in salariile de baza. Acele sporuri care pot fi acordate in suma fixa vor fi date in suma fixa.
Sporurile care vor ramane dupa includerea unora in salariile de baza nu vor depasi 20 la suta din salariul de baza platit individual.
Mai este un lucru important: salariul in plata de baza sa fie acelasi pentru toata lumea.
Este inadmisibil ca pe o lege sa ai unii angajati in sistemul public platiti la nivelul de salarizare din 2019 si altii la un nivel de salarizare posibil in 2022.
Vom include, de asemenea, in grila de salarizare si alte activitati care in momentul de fata nu sunt in grila de salarizare in sistemul public si care creeaza puternice inechitati".
Masurile concrete de reasezare a politicilor salariale in sectorul bugetar vor fi stabilite pe baza propunerilor si observatiilor primite de la ministere si dupa analizarea acestora, inclusiv cu confederatiile sindicale reprezentative si structurile asociative.