Noua lege a pensiilor 2024. Pensiile cresc, cati bani vor primi romanii in plus
cresc pensiilepensionaripensii 2024
Pensionarii romani vor intra in 2024 asteptand bani mai multi de la stat. Guvernantii ne promit schimbari majore in sistemul public de pensii, chiar din prima luna a noului an.
Vorbim, pe de-o parte, despre faptul ca vom avea o noua lege a pensiilor despre care Guvernul spune ca va fi capabila sa elimine inechitatile din sistem. Pensionarii nu vor mai fi nedreptatiti cand va veni vorba despre a-si primi banii de la stat, pentru anii petrecuti in campul muncii.
De asemenea, desi inca nu exista o varianta de majorare clar stabilita, toti liderii de la Putere promit ca
pensiile vor creste din ianuarie 2024.
Marcel Bolos si Marcel Ciolacu, ministrul de Finante respectiv premierul tarii, vin cu doua posibile variante pentru a oferi pensionarilor mai multi bani.
Marcel Bolos pe de-o parte sustine ideea majorarii cu 14% a pensiilor publice. Pe de alta parte, liderul PSD crede ca e mai potrivit sa se aplice o majorare diferentiata, in care pensiile mici sa beneficieze de cele mai mari procente de crestere, procentele urmand sa scada pe masura ce veniturile romanilor sunt tot mai mari, deci si nevoia de bani in plus scade in mod evident.
O alta noutate importanta ce va veni in 2024 pentru cele cinci milioane de pensionari vizeaza punctul de pensie. Autoritatile de la Bucuresti ar lua in calcul varianta ca punctul de pensie sa se actualizeze si sa fie de 45% din salariul brut. Totodata, pensia minima ar urma sa fie eliminata, conform informatiilor disponibile acum in spatiul public.
Pensionarii par greu de multumit, in actualele conditii economice
”Noi, toti pensionarii, stim ca exista votata si promulgata in Monitorul Oficial Legea 127, care clarifica foarte clar. Pentru ca nu este vorba doar de majorare, ci este vorba si de inflatie, de indexare, de toate sporurile. De toate grupele de munca, de absolut tot. Deci Legea 127 trebuie de urgenta aplicata si, mai mult, trebuie separata legea pensionarilor pentru contributie fata de asistatii sociali si fata de pensionarii militari.
Se stie foarte bine ca un asistat social, care nu a lucrat decat 2 - 3 ani, primeste 1500 de lei. Iar unul care a lucrat 45 de ani primeste 1300 de lei. Sunt cazuri concrete. Deci nu se poate, la ora actuala, pentru ca legea trebuie respectata de toata lumea!”, a explicat Silvia Petre, presedintele Asociatiei Pensionarilor Timis.
Foto: manager.ro