Nori negri se abat asupra pietei crypto. Bitcoin se va prabusi cu 80%, avertizeaza expertii
bitcoincriptomonedemonede digitaleelon muskyuan digitalchina
In ultimii ani, piata activelor digitale a inregistrat o crestere fulminanta. Bitcoin este criptomoneda cea mai populara si cea mai puternica, tranzactionandu-se la ora actuala cu peste 33.000 de dolari pe unitate. Totusi, expertii considera ca e o chestiune de timp pana cand regina monedelor digitale se va prabusi.
Se contureaza un scenariu negru pentru Bitcoin. Un expert in investitii considera ca moneda digitala va ajunge sa valoreze, in curand, cel mult 15.000 de dolari.
"Cand ma uit la istoria criptomonedei si la locul in care ne aflam, cred ca este probabila o cadere ce ar putea insemna o scadere de 70 - 80 % pana la 10.000 - 15.000 de dolari", e de parere Scott Minerd, presedintele Guggenheim Investments, companie care gestioneaza active de peste 245 miliarde de dolari.
Previziunile economistului sunt demne de luat in seama, daca tinem cont de faptul ca Bitcoin este extrem de volatil, nefiind controlat de nicio institutie financiara din lume si demonstrandu-si caracterul instabil de-a lungul timpului.
De exemplu, in urma cu doar cateva luni, o unitate
Bitcoin sarise de pragul de 60.000 de dolari, atingand valori maxime, dupa ce pe piata au aparut informatii despre companii celebre si miliardari globali care au investit masiv in criptomoneda.
Totusi, piata crypto traverseaza acum poate cea mai dificila perioada de la aparitia ei, cauzata in special de represariile pe care China le-a lansat asupra monedelor digitale, interzicand minarea de Bitcoin. Chinezii isi justifica actiunea ca fiind o masura pentru a proteja mediul inconjurator, puternic afectat de minarea dupa criptomonede, dar si pe fondul ingrijorarilor cu privire la faptul ca acestea nu reprezinta o metoda sigura de a investi bani.
Totusi, exista unele voci care spun ca Beijingul ar cenzura piata crypto libera, pentru a-si impune propria moneda digitala, pe care ar pregati-o pentru a o lansa in intreaga lume, ca pe o investitie sigura si atractiva, in competitie cu dolarul american.
Productia de bitcoin din China a reprezentat anul trecut aproximativ 65% din productia globala, potrivit datelor de la Universitatea din Cambridge, Sichuan fiind al doilea cel mai mare producator, iar restrictiile impuse de chinezi e firesc sa traga in jos toata piata, in acest context.
"Nu m-as grabi sa cumpar Bitcoin"
Prin urmare, se contureaza o prabusire a criptomonedei, fapt pentru care expertii indeamna potentialii investitori sa mai amane momentul achizitiei, pana cand pretul va scadea. Si va scadea, spune Minerd.
"Nu m-as grabi sa cumpar Bitcoin si nu vad niciun motiv sa-l detin chiar acum”, a declarat Minerd pentru CNBC.