Noile vouchere de vacanta pentru bugetari ii enerveaza pe patronii de pensiuni si hoteluri: E cea mai proasta idee de pana acum!
vouchere de vacantatichete de vacantavouchere vacanta 2025
Noua varianta a acordarii voucherelor de vacanta pentru bugetari starneste controverse in industria turismului, patronii de pensiuni si hoteluri criticand dur mecanismul propus de Guvern. Conform noilor reglementari, beneficiarii trebuie mai intai sa achite integral o vacanta in valoare de cel putin 1.600 de lei, urmand ca ulterior sa le fie decontata suma de 800 de lei prin intermediul voucherelor de vacanta.
Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, considera ca aceasta metoda este ineficienta si va duce la scaderea interesului bugetarilor pentru astfel de beneficii.
De ce sunt contestate noile vouchere de vacanta?
Pana acum, voucherele de vacanta reprezentau un sprijin concret pentru bugetari, oferindu-le 1.600 de lei pentru a-si rezerva concedii in unitati turistice din Romania. Noua schema presupune insa ca angajatul sa suporte initial costul integral al vacantei si sa primeasca ulterior o rambursare de 800 de lei.
„Este cea mai proasta dintre toate variantele discutate pana acum. Practic, guvernantii obliga angajatul sa isi cumpere mai intai vacanta si abia apoi sa primeasca suma promisa. Ce sens mai are sa ai bani pe cardul de vacanta dupa ce ai achitat deja concediul din propriul buzunar?”, a declarat Adrian Voican.
Liderii industriei turistice sustin ca acest mecanism va descuraja utilizarea voucherelor, deoarece nu toti bugetarii isi permit sa plateasca dinainte costul integral al vacantei. Drept urmare, cererea pentru serviciile turistice interne ar putea scadea semnificativ, afectand grav economia turismului romanesc.
Impact negativ asupra turismului romanesc
Industria turistica din Romania a beneficiat considerabil de
voucherele de vacanta, acestea contribuind la cresterea incasarilor pentru hoteluri, pensiuni si agentii de turism. Potrivit ANAT, aceste vouchere nu doar ca stimulau turismul intern, dar si aduceau bani inapoi la buget prin taxe si impozite.
„Foarte multi bugetari nu vor mai folosi aceste vouchere, iar economia romaneasca va pierde. Guvernul isi va da seama curand ca ceea ce a economisit pe hartie se va traduce in pierderi uriase pentru turismul romanesc si pentru sanatatea economica a comunitatilor locale”, a adaugat Voican.
Patronii de hoteluri si pensiuni avertizeaza ca, daca numarul celor care folosesc voucherele va scadea, multe unitati turistice vor fi fortate sa isi reduca activitatea sau chiar sa inchida, ceea ce va duce la pierderi de locuri de munca si venituri reduse pentru stat.
Doua variante propuse de industrie
Reprezentantii turismului propun doua alternative mai simple si mai eficiente pentru implementarea voucherelor de vacanta:
-
Acordarea directa a celor 800 de lei, fara conditionari suplimentare. Aceasta ar permite fiecarui beneficiar sa decida cum isi organizeaza vacanta, fara birocratie inutila.
-
Retinerea automata a contributiei din salariu, cu dublarea sumei de catre stat. Astfel, angajatul ar putea opta sa i se retina lunar o suma din salariu (de exemplu, 800 de lei), iar statul ar dubla aceasta suma sub forma de voucher.
„Nu putem transforma 3.000 de agentii de turism si 20.000 de unitati de cazare in politisti care sa verifice cum si cand au fost cheltuiti banii. Trebuie o solutie simpla, care sa sprijine turismul, nu sa il incurce”, a mai declarat Voican.
In prezent, ANAT lucreaza impreuna cu emitentii de vouchere de vacanta la un studiu de impact care sa determine cati bugetari vor mai folosi aceste beneficii in noile conditii. Datele preliminare sugereaza ca mai putin de jumatate dintre beneficiari vor fi dispusi sa plateasca in avans 800 de lei pentru a primi un voucher de 1.600 de lei.
„Daca mai putin de jumatate dintre bugetari vor opta pentru noua varianta, atunci efectul economic va fi unul dezastruos. Mai bine ar acorda fiecarui bugetar 800 de lei direct, decat sa complice atat de mult procedura incat nimeni sa nu mai foloseasca aceste vouchere”, a explicat Voican.