Despre asa numita “taxa pe lux” s-a vorbit destul de mult in ultima vreme, insa, in cele din urma, aceasta a fost amanata pana la data de 30 septembrie. Potrivit noii legi, dupa aceasta data, va exista un impozit de 0.5% pentru cladirile cu o valoare de peste 2.5 milioane de lei, respectiv pentru autoturismele cu o valoare de peste 375.000 de lei. Conform spuselor ministrului Marcel Bolos, amanarea implementarii acestei taxe a fost decisa “pentru ca sistemul informational referitor la marile proprietati sa poata sa permita accesul la informatii privind valoarea impozabila a cladirilor”.
„Cea de-a treia categorie de masuri este cea referitoare la marile proprietati, marile averi, a caror termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amanat si s-a aprobat amanarea acestui termen pana la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informational referitor la marile proprietati sa poata sa permita accesul la informatii privind valoarea impozabila a cladirilor”, a spus recent ministrul Marcel Bolos.
Totodata, el a mai transmis jurnalistilor ca „dupa cum se cunoaste, pentru cladirile mai mari de 2,5 milioane lei si mijloacele de transport cu o valoare de peste de 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie, iar in acest context pentru a avea acces la aceste categorii de informatii pe care le-am mentionat, dar si pentru a putea continua ceea ce inseamna sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul s-a amanat pana pe data de 30 septembrie 2024”.
Noul impozit introdus prin Legea 296/2023 vizeaza proprietarii de locuinte si masini scumpe. Mai exact, ar fi vorba despre persoanele fizice care au in proprietate, exclusiva sau comuna, cladiri rezidentiale situate in Romania, cu o valoare estimata mai mare de 2.500.000 lei (aproximativ 500.000 de euro) si persoanele fizice si juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/ inregistrate in Romania, a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei (aproximativ 75.000 de euro).
Sa luam drept exemplu o masina evaluata la 100.000 de euro. In acest caz, impozitul pe care persoana va trebui sa-l plateasca este de doar 75 de euro, ceea ce reprezinta 0,3% din diferenta de 25.000 de euro dintre valoarea autovehiculului si plafonul neimpozabil.
Pentru impozitul aplicat locuintelor de lux, sa presupunem ca avem o proprietate evaluata la 1.000.000 de euro. In acest scenariu, impozitul anual datorat statului va fi de 1.500 de euro, adica, de asemenea, 0,3% aplicat la diferenta de valoare dintre proprietatea respectiva si plafonul neimpozabil de 500.000 de euro.
Citeste si: Vine reforma fiscala peste Romania: anul 2026 e capat de linie
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si