NOI REGULI pentru directionarea IMPOZITULUI pe venit: ce trebuie sa stii
directionare 35%directionare ongintreprinderi sociale
Din fericire, statul roman le da contribuabililor posibilitatea de a directiona 3,5% din impozitul perceput pe anumite categorii de venituri catre entitati non-profit. In scurt timp, s-ar putea ca de aceste procente sa poata beneficia o noua categorie.
Potrivit unui proiect de lege initiat de USR, persoanele fizice vor putea directiona cele 3,5 procente din impozitul de venit catre intreprinderile sociale de insertie, relateaza
profit.ro.
Initiatorii proiectului sustin ca beneficiarii facilitatilor prevazute de Codul fiscal desfasoara activitati cu scop social care serversc interesul general al societatii, dar aceste facilitati fiscale nu se aplica si intreprinderilor sociale de insertie.
De aceea, proiectul prevede dreptul contribuabilor persoane fizice de a directiona 3,5% din impozitul de venit catre acest tip de beneficiari.
Cu toate acestea, in Romania functioneaza numai 45 de intreprinderi sociale de insertie, dintr-un total de 1.645 de intreprinderi sociale.
Conform initiatorilor, aceasta masura care incurajeaza infiintarea si functionarea intreprinderilor sociale de insertie va avea ca rezultat scaderea ratei somajului si va contribui la reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si marginalizare sociala.
De asemenea, imbunatatirea accesului pe piata muncii si cresterea ocuparii fortei de munca a persoanelor marginalizate vor avea efecte si de natura socio-economica prin reducerea saraciei, cresterea nivelului de trai si imbunatatirea starii de sanatate a acestor persoane.
Ce sunt intreprinderile sociale de insertie
Intreprinderile sociale de insertie au ca scop diminuarea excluziunii, discriminarilor si somajului prin insertia socio-profesionala a persoanelor defavorizate.
Ele functioneaza in baza unor principii precum: prioritate acordata individului si obiectivelor sociale fata de cresterea profitului, principiul echitatii sociale fata de angajati, asigurand niveluri de salarizare echitabile, intre care nu pot exista diferente care sa depaseasca raportul de 1 la 8 sau solidaritate si responsabilitate colectiva.
Intreprinderile sociale sunt supuse unor controale anuale si sunt obligate sa reinvesteasca 90% din profit.
Foto: pexels.com