Noi reglementari privind risipa alimentara: cheltuielile cu alimentele donate se deduc din impozitul pe profit
risipa alimentaradeduceri impozitlimitare risipaimpozit profit
Guvernul a adoptat o hotarare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.
Principalul obiectiv al actului normativ adoptat este de a combate risipa alimentara prin incurajarea donarii de alimente. Masurile de prevenire pentru diminuarea risipei alimentare se adreseaza operatorilor economici, din cadrul fiecarei verigi a lantului agroalimentar.
Potrivit Guvernului, operatorii economici donatori vor beneficia de facilitati fiscale in temeiul Codului Fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate, din impozitul pe profit.
Transferul alimentelor prin donare se poate face oricand, in ultimele 10 zile de valabilitate, pana la atingerea datei durabilitatii minimale.
Fac exceptie de la donare produsele alimentare perisabile: sucuri de legume si fructe nepasteurizate, legume si fructe pretaiate, seminte germinate.
Este interzisa donarea catre consumatorul final a urmatoarelor alimente perisabile microbiologic de origine animala, respectiv carnea si organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, pasari de curte, vanat salbatic sau de crescatorie, carnea tocata, carnea preparata, laptele crud si produsele din lapte crud, pestele si produsele din pescuit proaspete, ouale si produsele din oua crude.
Totusi, alimentele mentionate mai sus pot fi donate catre operatorii receptori de tipul cantinelor sociale sau a altor unitati de alimentatie publica, in vederea transformarii acestora, fara intarziere nejustificata, in produs finit, destinat consumatorului final. Sunt excluse de la donare bauturile alcoolice.
Pe tot parcursul procesului de donare vor fi respectate normele legale in vigoare privind siguranta si securitatea alimentara.
Normele metodologice de aplicare a legii au fost elaborate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Ministerul Mediului, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Sanatatii, in urma consultarilor cu reprezentanti ai sectoarelor pe fiecare veriga a lantului agroalimentar: productia primara, procesare, comercializare, precum si cu reprezentanti HORECA si ai organizatiilor neguvernamentale din domeniul mediului si asistentei sociale.
Conform MADR, diminuarea risipei alimentare, factor generator de risipa a tuturor resurselor utilizate in producerea hranei, va avea ca efect protejarea resurselor naturale: pamant, apa, energie, materie prima si a mediului contribuind la reducerea emisiilor de CO2 si a poluarii.
Foto: pexels.com