Noi programe de FINANTARE pentru IMM-uri: de unde poti lua bani pentru afacerea ta, in 2022
imm invest 2022programe imm 2022imm prodrural invest
In prima luna din 2022, au fost lansate in dezbatere publica noile programe guvernamentale cu garantii de stat, care vor fi implementate in acest an de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Este vorba despre programele
IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct si Innovation.
Dezbaterea publica a programelor a avut loc, la sediul Camerei Deputatilor, si a reunit reprezentanti ai Ministerului Finantelor, ai FNGCIMM si ai Consiliuli National al IMM-urilor (CNIPMMR) si ai mai multor banci.
Intalnirea a avut ca scop consultarea tuturor partenerilor strategici implicati in implementarea programelor guvernamentale cu garantii de stat ce vor fi lansate in acest an, precum si reiterarea prioritatilor asumate de Guvernul Romaniei privind anumite sectoare economice si sustinerea activitatilor intreprinderilor mijlocii si mici, importante prin contributia pe care o aduc in economie.
In interventia sa, directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, a scos in evidenta rezultatele Fondului in ultimii doi ani si efectul produs de IMM Invest in economia Romaniei.
Indicatorii economici relevanti evidentiaza impactul IMM INVEST: 12,9 miliarde de lei reprezinta totalul impozitelor si taxelor platite de beneficiarii Programului, garantiile acordate prin IMM INVEST 2020 fiind deja acoperite prin taxele si impozitele platite.
Prin Programul IMM INVEST 2020, nu au existat sume cheltuite, dimpotriva, in perioada 2021-2025 se vor genera venituri suplimentare la Bugetul de Stat.
IMM Invest a continuat sa fie deosebit de atractiv si in 2021: aproximativ 20.000 de IMM uri au accesat programul si au obtinut finantari de peste 15 miliarde de lei.
Cele patru noi Programe Guvernamentale in dezbatere publica au o componenta de ajutor de stat din care se vor subventiona dobanzile, comisioanele si se vor acorda granturi de pana la 10% din valoarea investitiei, iar valoarea creditului va fi acoperit cu garantii de stat de pana la 90%.
Reprezentantii mediului bancar au sustinut ca raman, si in 2022, un partener al mediului de afaceri si al FNGCIMM si vor sustine cu aceeasi determinare si urmatoarele programe guvernamentale.
Cel mai mare parteneriat intre stat, sistemul privat si sistemul financiar
Prin capitalizarea experientei IMM INVEST, pe care il considera cel mai mare parteneriat intre stat, sistemul privat si sistemul financiar, bancile vor contribui si in acest an la cresterea gradului de intermediere si finantare a economiei.
In aceeasi masura, reprezentantii sectorului financiar remarca intensificarea comunicarii intre guvernul Romaniei, institutiile statului, mediul bancar si IMM-uri, iar punerea in dezbatere publica a noilor programe guvernamentale transmite un semnal clar de incredere si colaborare intre parteneri.
Acest nou set de programe complementare vine sa incurajeze mediul bancar pentru a finanta economia si echilibreaza riscurile pe care si le asuma atat bancile cat si antreprenorii, aliniaza investitiile publice cu posibilitatea IMM-urilor de a contribui la implementarea proiectelor in conditii de profitabilitate atat pentru antreprenori, cat si pentru banci si pentru veniturile fiscale ale statului.
PROGRAMUL IMM PROD va permite achizitia de echipamente si utilaje, inclusiv pentru alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy), achizitia de terenuri pentru constructia/amenajarea de hale de productie constructia, achizitia sau amenajarea de hale de productie, achizitia de echipamente, softuri, consultanta pentru transformarea digitala a IMMurilor, refinantarea creditelor acordate inclusiv de alte institutii de credit decat cea pentru care se solicita garantia, asigurand si capital de lucru pentru firmele care intentioneaza sa deschida/dezvolte/diversifice activitati de productie, inclusiv pentru internationalizare, ori sa faca reconversia de la intermediere la productie.
PROGRAMUL RURAL INVEST destinat IMM-urilor care desfasoara activitatea de productie in mediul rural si urban mic, va sustine refinantarea creditelor fermierilor si agricultorilor, achizitia de terenuri agricole, retehnologizarea si automatizarea, certificatele de depozit, piscicultura, acvacultura si industria alimentara.
Programul va avea atasata o Schema de ajutor de stat, cu o componenta de grant, de 10% din valoarea finantarii, precum si o perioada de subventionarea a dobanzilor si comisioanelor.
PROGRAMUL GARANT CONSTRUCT este gandit pe 2 subcomponente: sustinerea proiectelor de investitii pentru IMMurile din sectorul constructii si sustinerea proiectelor de investitii de scara mica pentru UAT-uri, care presupun finantarea unor activitati din sectorul constructiilor, pentru proiecte privind imbunatatirea eficientei energetice, investitii in domeniul energiei verzi si aliniere la obiectivele de mediu.
PROGRAMUL INNOVATION consta in sprijinirea realizarii inventiilor, sustinerea activitatilor la export ale IMM-urilor (constand in stimularea exporturilor romanesti, sustinerea tranzactiilor internationale si a investitiilor romanesti in strainatate), stimularea comertului on-line si a digitalizarii, retehnologizarea companiilor locale, brevete de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare si cofinantarea investitiilor strategice in complementaritate cu HG807/2014.
FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.