Noi previziuni economice: Economia Europei renaste dupa pandemie, ca pasarea Phoenix din cenusa. Ce se intampla in Romania
previziuni economicecomisia europeana
Comisia Europeana a lansat noile sale previziuni economice de primavara. Cifrele arata imbucurator pentru tara noastra, tinand cont de criza sanitara pe care o traversam. De asemenea, Comisia estimeaza cifre imbucuratoare si pentru evolutia economica a Europei si a zonei euro. Se pare ca "renastem" dupa pandemie, la fel ca pasarea Phoenix din cenusa.
Iata cele mai importante previziuni formulate de Comisia Europeana pentru evolutia economiei noastre, a UE si zonei Euro:
-
PIB-ul Romaniei va creste cu 5,1% in 2021, respectiv cu 4,9% in 2022;
-
Inflatia din Romania se va situa in 2021 la 2,9%, respectiv la la 2,7% in 2022;
-
Rata somajului in Uniunea Europeana este estimata la 7,6 % in 2021 si la 7 % in 2022;
-
Rata somajului in zona Euro este estimata la 8,4 % in 2021 si la 7,8 % in 2022;
-
Inflatia in UE se va situa la 1,9 % in 2021 si la 1,5 % in 2022;
-
Inflatia in Zona euro se va situa la 1,7 % in 2021 si la 1,3 % in 2021;
-
Deficitul public general agregat va creste cu aproximativ jumatate de punct procentual pana la 7,5 % din PIB in UE in acest an si cu aproximativ trei sferturi dintr-un punct procentual, ajungand la 8 % din PIB in zona euro;
-
Toate statele membre, cu exceptia Danemarcei si a Luxemburgului, vor inregistra un deficit de peste 3 % din PIB;
-
Deficitul bugetar agregat va ajunge la jumatate, pana la putin sub 4 %, atat in UE, cat si in zona euro, pana in 2022; Numarul statelor membre cu un deficit de peste 3 % din PIB va scadea semnificativ.
-
In UE, onderea datoriei publice in PIB va atinge un nivel maxim de 94 % in acest an, urmand sa scada usor la 93 % in 2022. De asemenea, ponderea datoriei in PIB in zona euro va urma aceeasi tendinta, urmand sa creasca la 102 % in acest an si apoi sa scada usor la 101 % in 2022;
-
Investitiile publice, ca procent din PIB, vor atinge cel mai inalt nivel din ultimii zece ani in 2022, datorita Mecanismului de redresare si rezilienta (RRF).
-
Economia UE va creste cu 4,2 % in 2021 si cu 4,4 % in 2022. Economia zonei Euro o va creste cu 4,3 % anul acesta si cu 4,4 % in 2022 (Economia UE s-a contractat cu 6,1 %, iar economia zonei euro cu 6,6 % in 2020);
-
Redresarea economica a Europei, inceputa din vara, a stagnat in al patrulea trimestru al anului 2020 si in primul trimestru al anului 2021, intrucat au fost introduse noi masuri de sanatate publica pentru a limita cresterea numarului de cazuri de COVID-19. Se preconizeaza ca economiile UE si ale zonei euro se vor redresa puternic pe masura ce ratele de vaccinare cresc, iar restrictiile sunt relaxate. Aceasta crestere va fi determinata de consumul privat, de investitii si de cresterea cererii de exporturi ale UE din partea unei economii mondiale consolidate.
-
Ocuparea fortei de munca a crescut in a doua jumatate a anului 2020, iar ratele somajului au scazut fata de nivelurile lor maxime in majoritatea statelor membre.
"Dupa un inceput slab al anului, estimam o crestere puternica atat in 2021, cat si in 2022"
"Spectrul pandemiei provocate de COVID-19 incepe sa paraseasca economia Europei. Dupa un inceput slab al anului, estimam o crestere puternica atat in 2021, cat si in 2022. Sprijinul bugetar fara precedent a fost — si ramane — esential pentru a ajuta lucratorii si intreprinderile din Europa sa faca fata crizei. Se estimeaza ca nivelul deficitelor si al datoriei va atinge un nivel maxim in acest an, inainte de a incepe sa scada.
Impactul NextGenerationEU va incepe sa fie resimtit anul acesta si anul viitor, dar mai avem multe de facut — in Bruxelles si in capitalele nationale — pentru a valorifica la maximum aceasta oportunitate istorica. Desigur, mentinerea ritmului actual sustinut al vaccinarilor in UE va fi cruciala — atat pentru sanatatea cetatenilor nostri, cat si pentru economiile noastre. Asadar, sa trecem la treaba", a declarat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.
"Desi nu am iesit inca din criza, perspectivele economice ale Europei arata mult mai bine"
"Desi nu am iesit inca din criza, perspectivele economice ale Europei arata mult mai bine. In contextul in care ratele de vaccinare cresc, restrictiile se relaxeaza, iar vietile oamenilor se intorc lent la normal, am actualizat previziunile pentru economiile din UE si din zona euro pentru anul acesta si pentru anii urmatori.
Mecanismul de redresare si rezilienta va contribui la redresare si va fi un adevarat factor de schimbare in 2022, cand va impulsiona investitiile publice la cel mai inalt nivel in decursul unui deceniu. Mai sunt inca multe de facut si exista in continuare multe riscuri cu care trebuie sa traim atat timp cat pandemia nu ia sfarsit.
Pana cand vom ajunge intr-un moment de stabilitate, vom continua sa facem tot posibilul pentru a proteja populatia si pentru a mentine intreprinderile pe linia de plutire", sustine Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor.