Noi modificari la Legea pensiilor. Ce categorii sunt vizate
varsta pensionare 2019pensii 2019pensii politistipensii militarisistem public de pensii
Autoritatile aduc noi modificari sistemului de pensii, printr-un proiect care prevede eliminarea pensiei de serviciu anticipata partiala pentru militari si politisti. Aceeasi propunere prevede si marirea varstei minime de pensionare tot pentru militari si politisti, oferind acestora si posibilitatea de a lucra dupa varsta de pensionare.
Militarii si politistii ar putea sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu anticipata partiala, potrivit unui proiect de act normativ pus recent in dezbaterea senatorilor.
In cazul in care proiectul de modificare a sistemului de pensii pentru militari si politisti intra in vigoare, acestia vor avea doua feluri de pensie: pensia pentru limita de varsta dar si pensia anticipata.
In ceea ce priveste varsta minima de pensionare, aceasta ar ajunge la 50 de ani. La ora actuala varsta minima de pensionare pentru politisti si militarii fiind de 45 de ani.
“Reducerea varstei standard de pensionare (...) nu poate fi mai mare de 10 ani. Indiferent de reducerile aplicate, varsta de pensionare a militarilor si politistilor nu poate fi mai mica de 50 de ani”, se arata in proiect.
In propunerea legislativa este prevazuta si prelungirea perioadei in care politistii si militarii pot munci in sensul ca ei care ajung la vartsa de pensionare ar putea sa mai stea in activitate intre 3 si 5 ani.
Acest lucru este conditionat de starea de santate a persoanei, adica daca aceasta ii permite sa-si desfasoare obligatiile de serviciu.
La ora actuala militarii, politistii si functionarii publici au un statut special in cazul pensiei. Acestia pot beneficia de trei feluri de pensii de serviciu: pensia pentru limita de varsta, pensia partiala si pensia anticipata.
Modificarile despre care am vorbit sunt prevazute intr-un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie aprobat de Parlament, promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial.