Noi modificari fiscale, pe masa parlamentarilor. Din 2024 apar reguli noi in Codul fiscal
codul fiscalcota tvatva
In Senat, pe 15 iunie, a fost inregistrata o propunere legislativa care ar putea schimba prevederile Codului fiscal, de anul viitor.
Este vorba despre o initiativa ce propune o cota TVA redusa la numai 9% pentru anumite bauturi nealcoolice.
Conform unei analize a specialistilor Pwc Inge Abdulcair - Director si Ludmila Petrescu - Senior Manager, "o propunere legislativa B402/2023 de modificare a Codului fiscal care vizeaza cota redusa de TVA 9% pentru alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99 a fost inregistrata pentru dezbatere la Senat, pe 15 iunie 2023".
"Aplicabilitatea articolului de lege care ar urma sa fie modificat prin aceasta propunere legislativa a fost un subiect intens dezbatut si de interes pentru toti comerciantii si producatorii de bauturi nealcoolice, la finalul anului trecut si, mai ales, la inceputul acestui an.
Mai precis, articolul a generat intrebari privind intentia legiuitorului, respectiv ce cota de TVA ar trebui aplicata: 9% sau 19%, parerile fiind impartite la acel moment. In timp situatia a fost lamurita, astfel ca in cazul livrarii de bauturi nealcoolice precum bauturile racoritoare, energizantele, dar si bauturi precum cafeaua, ceaiul, cappuccino, bauturile pe baza de soia sau alte bauturi vegetale, precum si unele siropuri considerate suplimentare alimentare, se aplica cota de TVA de 19%.
Actuala propunere de modificare a articolului de lege care a dus la controverse prevede ca, incepand cu 1 ianuarie 2024, se va aplica o cota de 9% pentru anumite bauturi nealcoolice pe baza de plante, precum cele din soia, cereale, seminte sau anumite fructe.
O alta categorie de bauturi nealcoolice pentru care este propusa aplicarea cotei reduse de TVA de 9% o reprezinta bauturile cu continut de grasimi din produse lactate sub 0,2% din greutate, unde ar intra printre altele, de exemplu, cafeaua cu un continut de grasimi provenite din produse lactate sub 0,2 % din greutate.
Astfel, ar insemna ca aceasta categorie de bautura de tip cafea va fi singura dintre toate bauturile de tip cafea careia i se va aplica o cota de TVA de 9%. Toate celelalte bauturi de tip cafea, respectiv cafeaua fara lapte sau cafeaua cu lapte cu un continut de lapte de 0,2% din greutate sau peste aceasta valoare, vor avea in continuare o cota de TVA standard de 19%.
De asemenea, este foarte important de subliniat ca o astfel de modificare nu se poate limita la prevederile legislatiei de TVA si ar fi necesara o clasificare tarifara corecta din punct de vedere vamal, acest lucru implicand o analiza detaliata a caracteristicilor produselor comercializate.
Avand in vedere ca propunerea legislativa abia a intrat in procesul de dezbatere parlamentara, exista premise ca forma finala sa contina prevederi clare astfel incat sa nu mai existe divergente in privinta aplicabilitatii, acordand totodata ragazul necesar pentru companii de a le analiza si aplica in functie de tipurile de bauturi nealcoolice din portofoliul lor, incepand cu data de 1 ianuarie 2024", explica specialistii citati.
Foto: pexels.com