Noi masuri europene pentru a spori increderea consumatorilor
siguranta alimentarastandarde alimentareriscuri alimentarenorme alimentare ue
Eurodeputatii au adoptat, miercuri, noi masuri pentru a asigura fiabilitatea si transparenta procedurii de evaluare a riscurilor in domeniul sigurantei alimentare.
Parlamentul European a aprobat noile reglementari (cu 603 voturi pentru, 17 impotriva si 27 abtineri), convenite deja informal cu ministrii UE, menite sa asigure ca procedura de evaluare a riscurilor in domeniul sigurantei alimentare este mai fiabila, mai transparenta si mai obiectiva.
Studiile nefavorabile nu vor mai putea fi tinute in secret
Noile reglementari vor crea un registru european al studiilor comandate, pentru a garanta ca intreprinderile care solicita o autorizatie furnizeaza toate informatiile relevante si nu tin in secret studiile nefavorabile.
Acest lucru va permite Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) sa faca publice studiile existente, pentru a identifica datele stiintifice relevante si pentru a asigura acuratetea cercetarii.
In plus, pentru a se asigura ca noile norme sunt transparente, solicitantii trebuie sa dezvaluie toate informatiile relevante pentru evaluarea gradului de siguranta; totusi, anumite informatii, cum ar fi procesul de fabricatie sau de productie, pot fi pastrate confidentiale.
Noile masuri sprijina, de asemenea, punerea in aplicare a unei noi proceduri de consultare, care sa permita EFSA sa ofere consiliere solicitantilor cu privire la modalitatea corecta de depunere a cererii de autorizare, facând intregul proces mai fiabil.
"Acest acord ne permite sa avem un proces decizional bazat pe dovezi stiintifice, pentru a garanta un nivel ridicat de siguranta si sanatate publica in Europa, imbunatatind in acelasi timp increderea publicului si transparenta in procesul de luare a deciziilor", a declarat eaportorul Pilar Ayuso.
Noile norme abordeaza ingrijorarile exprimate cu ocazia initiativei cetatenesti europene cu privire la glifosat, in legatura cu transparenta studiilor stiintifice utilizate pentru evaluarea pesticidelor.
De asemenea, normele vin ca urmare a exercitiului de verificare a adecvarii legislatiei alimentare generale lansata in 2014 si finalizata in ianuarie 2018 de catre Comisie.
Ministrii UE vor adopta, in mod formal, acum textul, inainte de intrarea in vigoare.