Noapte alba in Parlament. Bugetul statului, intocmit la 2 dimineata
buget 2019bugetul romanieivot buget
La ora 02:00(in noaptea de marti spre miercuri) in comisiile de buget-finante se dezbatea aprins stabilirea taxelor de catre administratiile locale, moment in care la Parlament a ajuns si ministrul Fiantelor, Eugen Teodorovici.
Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2019 a primit raport cu aviz pozitiv din partea comisiilor reunite de buget-finante din Parlament, cu 21 de voturi "pentru" si 11 "impotriva".
Noaptea vine adesea cu spor si inspiratie pentru Parlamentul Romaniei. In noaptea de marti spre miercuri, alesii neamului au pus la punct proiectul pe buget, proiect care trebuia sa fie gata cu mult timp in urma.
Bugetele institutiilor statului au fost avizate pe banda rulanta. De la unii s-a luat, altora li s-a dat si nu au lipsit nici momentele de-a dreptul halucinante ale caror protagonisti au fost ministrii Guvernului Dancila.
Asa cum se creioneaza pana in prezent, imaginea este una deloc roz. Institutii cheie, inclusiv serviciile de informatii, au anuntat ca vor avea nevoie clara de bani la rectificari ulterioare, altfel riscand sa nu aiba fonduri nici de salarii si utilitati pana la sfarsitul anului.
Bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale a primit aviz favorabil, insa este cu 16,03% mai mic fata de 2018, in conditiile in care se anticipeaza o crestere a cheltuielilor.
Ministrului Marius Budai i s-a reprosat ca nu a crescut alocatiile copiilor, cum era prevazut in programul de guvernare. Totodata, nu sunt alocati bani pentru indemnizatiile persoanelor cu dizabilitati, Guvernul alegand sa transfere aceasta povara in sarcina autoritatilor locale. Deja au avut loc numeroase proteste, oamenii asteptandu-se ca liderii locali sa nu se achite de obligatia financiara.
Ministerul Agriculturii a primit, de asemenea, aviz favorabil pentru un buget cu 15% mai mare fata de 2018. Daea a prezentat proiectele pentru care vrea bani: tomate, usturoi, lana, bubaline, dar si subventionarea motorinei pentru sectorul piscicol. "Romanii mananca astazi mai putin peste decat cormoranii", s-a ratoit Daea la Opozitia care l-a luat la intrebari.
Ministerul Afacerilor Externe a primit unda verde pentru un buget cu 27,3% mai mare ca anul trecut, dar Melescanu a anuntat ca e foarte posibil ca la rectificare sa mai ceara bani, avand in vedere cheltuielile cu Presedintia Romana a UE.
Ministerul Dezvoltarii, care inca nu are ministru plin dupa ce Klaus Iohannis a respins-o pe Olguta Vasilescu pana ce aceasta a decis sa-si retraga candidatura, e mai mic la buget cu 2,41% decat in 2018. In planurile ministerului au fost amintite stadioanele Steaua, Rapid si Arcul de Triumf. Aceleasi 3 cu care se lauda Viorica Dancila in mai anul trecut, cand anunta pregatirile pentru 20-20.
Ministrul Sportului, desi nu stie nici nu cine sta la masa, va avea de gestionat o suma aproape dubla fata de anul trecut. El sustine ca mare parte va fi alocata pentru premierea sportivilor cu rezultate la competitii internationale si sustinerea competitiilor sportive in general. Nu a lamurit insa ce se intampla cu indemnizatiile sportivilor, daca ele sunt incluse la categoria "bunuri si servicii".
Ministerul Mediului primeste cu 45,82% mai multi bani decat anul trecut. Suntem dati in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru poluare, gropile de gunoi, insa Gratiela Gavrilescu nu a pierdut timpul parlamentarilor pentru a discuta despre cum vrea sa remedieze asta.
Educatia primeste cu 46,73% mai mult decat in 2018. Din cele 30.829.261.000 de lei, Ecaterina Andronescu vrea sa schimbe toaletele din fundul curtii cu containere "firesti pentru secolul XXI". Mai vrea sa puna in mana fiecarui elev tablete ca sa-i scape de "problema greutatii ghiozdanului".
Si aici a existat un moment tensionat, cand Raluca Turcan l-a acuzat pe Liviu Dragnea ca a plagiat un amendament depus de liberali. Cum in sala se tot pronunta cuvantul "hotii", Andronescu a cedat si a inceput sa tipe isteric "nu ne mai spuneti ca suntem hoti ca nu suntem hoti".
La Transporturi, alt minister ce inca nu are si un ministru plin, cresterea fata de anul trecut e de 74,4%. Banii sunt impartiti intre metrou, sosele sau aeroporturi, insa specialistii atrag atentia ca alocarile sunt doar pe hartie, fara vreo intentie sa fie puse in practica anul acesta. Astfel, se asteapta, ca de obicei, ca banii de la Transporturi sa fie impartiti la rectificare pentru a acoperi necesarul pentru pensii si salarii.
Ministerul Fondurilor Europene are o crestere de 183% fata de anul trecut, lucru ce a fost votat in unanimitate.
Ministerul Energiei primeste cu 9,87% mai putin, insa probabil ca va recupera prin inventia in premiera mondiala a inmagazinarii energiei electrice in depozite de gaze.
Conform noului raport privind situatia macroeconomica pe 2019, Produsul Intern Brut este stabilit la 1.022 miliarde lei, cresterea economica la 5,5%, inflatia la 2,8%, veniturile bugetului general consolidat la 342,675 miliarde lei (33,5% din PIB), cheltuieli BGC de 368,793 miliarde lei 36,07% din PIB), deficit de 26,118 miliarde lei, respectiv 2,55% din PIB, un numar de 287.000 someri si un castig salarial de 3.085 lei. In proiectul de buget publicat pe 31 ianuarie, erau prevazute venituri ale bugetului general consolidat de 341,51 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB si cheltuieli de 367,628 miliarde lei, ceea ce reprezenta 35,9% din PIB.
Vineri, este programat votul final asupra bugetului in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.
Conform Regulamentului sedintelor comune ale celor doua Camere, aprobarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat se face cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti.
Dupa aceasta, cele doua proiecte urmeaza sa fie promulgate de presedintele Klaus Iohannis.