Ni se spune sa economisim, dar din ce? In cel mai fericit caz, romanul de rand pune deoparte 2-3 sute de lei pe luna
economisirebani deoparteeducatie financiara
Nu exista analist economic sa nu indemne la economisire, insa din cauza nivelului salarial redus al tarii noastre si al pensiilor care sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana, romanii de rand de-abia reusesc sa puna deoparte cateva sute de lei, in cel mai fericit caz.
Cea mai noua editie “Money Matters”, studiu anual realizat de Erste Group, scoate la iveala "puterea" de economisire de care se bucura europenii, inclusiv noi, romanii, dar si care sunt obiceiurile noastre financiare cele mai frecvente.
Conform studiului, se pare ca 71% dintre romani nu au o rutina de economisire. Banii care sunt economisiti constituie o suma la intamplare, neplanificata, mai arata studiul. In general, romanul obisnuit pune deoparte atat cat ii ramane la finalul lunii, dupa ce isi achita toate cheltuielile, asta in cazul fericit in care se mai alege cu ceva, dupa ce se achita de obligatii.
Totusi, in pofida acestor obiceiuri, 51% dintre romani considera ca este foarte important sa economiseasca, comparativ cu 44% in 2020 si 36% in 2019.
Studiul mai arata ca 1 din 2 respondenti au declarat ca economisesc lunar o suma fixa, ceea ce releva o mai buna organizare a cheltuielilor si prioritizarea economisirii.
Cand vine vorba despre motivatiile din spatele
economisirii, cei mai multi dintre romani "pun raul inainte": 69% dintre intervievati au mentionat ca motivul pentru care economisesc sunt urgentele si cheltuielile neprevazute, in timp ce 66% dintre ei au declarat ca economisesc pentru a avea o rezerva de bani pentru sine sau pentru familie.
In medie, un roman cu salariul mediu pune deoparte putin peste 300 de lei pe luna
Analizand cifrele, observam ca romanii economisesc, in medie, 309 lei pe luna, echivalentul a 58 euro, cu un salariu mediu net de 3.541 lei.
Suma medie lunara economisita pe regiune este de 120 de euro, reprezentand o crestere de 31,86% fata de anul 2017, cand suma era de 91 euro.
Romanii au inregistrat o crestere constanta a sumei economisite, ajungand la 309 lei lunar, in crestere cu 8,5% fata de 2020, cand suma medie economisita a fost de 286 lei, si in crestere cu 14,8% fata de 2019, cand suma medie economisita a fost de 269 lei.
"Austriecii continua sa fie lideri in aceasta zona a Europei, cu o medie de 344 euro lunar, urmati de slovaci cu 123 euro si cehi cu 119 euro. Pe locurile urmatoare se afla ungurii cu 83 euro, croatii cu 72 euro si sarbii cu 47 euro. Corelat cu salariul mediu din fiecare tara din regiune, exista un procent constant de 10% economisire la nivelul populatiei", releva studiul.
Studiul Money Matters a fost realizat la cererea Erste Group si a vizat tarile din Europa Centrala si de Est – Austria, Ungaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Romania si Serbia. Cercetarea a avut loc in lunile iulie si august 2021, pe un esantion de 500 de persoane, reprezentativ la nivelul populatiei bancabile, cu varsta de peste 15 ani.