Ne revenim din criza, dar vom resimti efectele economice ale pandemiei pana la finele lui 2022
previziuni economicecfa romania
In cel mai recent raport, analistii CFA Romania dau un vot de incredere economiei romanesti privind evolutia din 2021. Totusi, momentul plin de provocari al pandemiei nu va fi pe deplin depasit peste noapte si ii vom resimti efectele economice pana in trimestrul al patrulea din 2022, sunt de parere expertii. Atat indicatorul de incredere cat si cele doua componente ale sale au atins valorile maxime post criza Covid, ceea ce indica incredere in revenirea economiei in acest an. De asemenea, sondajul releva revenirea, in linie atat cu evolutiile globale cat si cuec prognoza de crestere economica, a anticipatiilor de majorare a ratei inflatiei si a ratelor de dobanda”, a declarat vicepresedintele Asociatiei CFA Romania, Adrian Codirlasu.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut, in luna martie, comparativ cu luna anterioara, la 60,7 puncte.
Prin comparatie cu aceeasi luna din 2020, indicatorul a crescut cu 39,9 puncte.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) a inregistrat o valoare medie de 3,44%.
Leul se va devaloriza in urmatoarele luni
Majoritatea participantilor la sondaj estimeaza ca moneda noastra nationala se va devaloriza in urmatoarele luni
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala), arata CFA Romania.
Prin urmare, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9517, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 4,9903 lei pentru un euro.
Ce previziuni economice au participantii la sondajul CFA Romania:
-
76% din participantii la sondaj anticipeaza majorarea ratei inflatiei,
-
peste 72% se asteapta la cresterea ratelor de dobanda de piata monetara
-
peste 83% prognozeaza majorarea ratelor de dobanda pentru scadentele pe termen mediu.
Efectele economice ale crizei pandemice. Cum vad oamenii de afaceri viitorul economic al Romaniei, dupa criza Covid-19:
Referitor la durata impactului economic al coronavirusului, peste 70% dintre respondenti considera ca acesta se va resimti inclusiv in anul 2022; 23.3% dintre ei fiind de parere ca se va resimti pana in trimestrul al patrulea din 2022;
Referitor la deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021, valoarea medie a anticipatiilor este 7,2%;
In ceea ce priveste evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021, valoarea medie a anticipatiilor este +4,3%;
Potrivit estimarilor, datoria publica ca procent din PIB va ajunge, in urmatoarele 12 luni, la peste 52%.
Ce este Indicatorul de Incredere Macroeconomica
Indicatorul de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.
De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice. Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti din comunitatea CFA din Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.
Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.
Cum se realizeaza previziunile economice
Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:
Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.
Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.
De asemenea, in contextul actual, au fost introduse si intrebari cu privire la impactul economic al pandemiei.
Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 159 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.
In prezent, Asociatia CFA Romania are 250 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®). Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.