Ne-am speriat prea tare de inflatie? Apar primele semne ca nu e chiar atat de rea si nici de lunga durata
inflatiepolitica monetarascumpiribanci centrale
Numerosi analisti si sefi de institutii cu responsabilitati economice, atat din tara, cat si din SUA sau Occident, au caracterizat inflatia actuala ca fiind una de lunga durata si au renuntat la a o numi "tranzitorie". Cu toate acestea, e posibil sa fi supraestimat valul de scumpiri.
Economistii si fostii factori de decizie ai bancilor centrale, de la Forumul Reuters Global Markets (GMF), sustin ca e posibil ca actuala crestere de preturi la nivel global sa aiba caracter tranzitoriu.
"Voi marturisi ca sunt inca intr-o echipa de tranzitie", a spus Stephen Poloz, fost guvernator al Bancii Canadei, referindu-se la cresterea preturilor de consum.
Ce-i drept, asta se credea pana in urma cu cateva saptamani, cand bancile centrale din intreaga lume au inceput sa inaspreasca politica monetara, crescand puternic dobanzile de referinta. A facut-o si BNR-ul nostru, ultima data luna aceasta, cand a urcat dobanda cheie la 4,75%, aplicandu-i o crestere agresiva de 1 punct procentual.
"Cresterea puternica actuala a ratelor dobanzilor de catre multe banci centrale poate submina in cele din urma economia si poate provoca o cerere mai slaba", a declarat Takahide Kiuchi, fost membru al consiliului de politica al Bancii Japoniei.
Polz a mai spus ca alti factori, cum ar fi progresele tehnologice in crestere, ar putea, de asemenea, sa tina sub control structural inflatia, semn ca nu ar fi nevoie de o atitudine chiar atat de agresiva a bancilor centrale asupra dobanzilor.
Acestea fiind spuse, factorii de decizie la nivel economic sunt pusi astazi intr-o mare dilema: sa inaspreasca in continuare politica monetara, chiar daca se contureaza riscurile unor recesiuni din SUA pana in Regatul Unit si zona euro?
Foto: pixabay