Astfel, un roman trebuie sa munceasca de la inceputul anului, pana pe 19 iunie, doar pentru a-si plati darile catre stat. Abia dupa aceasta data, el munceste pentru el insusi si nu isi mai imparte salariul cu nimeni. Aceasta zi a eliberarii de sub povara fiscala poarta numele de ziua libertatii fiscale si, dupa cum am spus, este sarbatorita la noi pe 19 iunie.
Aceasta data ne situeaza pe locul 17 in UE in clasamentul libertatii fiscale. O situatie mai grava ca in Romania se intalneste, spre exemplu in Grecia, unde salariatul elen trebuie sa munceasca mai mult cu vreo 3 saptamani fata de cel roman pentru plata taxelor. Totusi Ministrul de Finante al Greciei a propus o serie de masuri fiscale, menite sa reduca impozitele pe salarii, TVA-ul si sa duca la o relaxare fiscala.
Desigur, cele 169 de zile muncite pentru taxele la stat se refera doar pentru taxele, impozitele, contributiile pe venit. Daca ar fi sa calculam si impozitele si platile aferente, pe care le suportam, spre exemplu, pentru imobile, diverse alte bunuri, TVA si asa mai departe, am constata, cel mai probabil, ca muncim aproape in totalitate pentru stat.
Citeste si:
CEx PSD inainte de Congresul in care PSD isi va valida candidatul la alegerile prezidentiale
Povara fiscala apasa si pe umerii angajatorilor
Daca angajatilor li se opreste aproximativ jumatate din venit pentru taxe catre stat, nici angajatorii nu sunt scutiti de ele. Costul pe care trebuie sa il plateasca un angajator pentru salariatul sau este, in Romania, unul destul de mare.
Romania se afla in primul esantion al statelor Uniunii si in ceea ce priveste costul pe care trebuie sa il suporte un angajator, pentru a-si plati salariatul. Institutul Molinari a analizat cat trebuie sa scoata din buzunar un angajator, pentru a plati angajatul roman cu 1 euro.
Potrivit analizei, angajatorul roman trebuie sa scoata din buzunar 1,75 euro, pentru ca netul angajatului sa fie de 1 euro. Romania se afla, astfel, pe locul 11 din 28 de state analizate.
Clasamentul este condus de Franta, unde, pentru a plati un salariu net de 1 euro, angajatorul trebuie sa scoata din buzunar 2,16 euro. Pe locul al doilea se afla Austria, cu un cost al angajatorului de 2,05 si Belgia, cu 2,01 euro.