Munca hibrid este provocarea secolului pentru fiecare manager si organizatie. Tehnologia are solutii
solutii munca hibridprovocari munca hibridmicrosoft teams
In domeniile care se preteaza la munca de la distanta, angajatorii vor sa vada in ce fel a influentat aceasta modalitate de lucru mentalitatea angajatilor lor si daca telemunca este de viitor sau numai ceva temporar, generat de pandemia de coronavirus.
Cel mai recent dintre acestea arata ca, intr-un an in care 160.000 de angajati ai Microsoft au lucrat de acasa si alte 25.000 de persoane angajate au inceput sa lucreze de la distanta, procentul de angajati care afirma ca au sentimentul de incluziune este la 90%, relateaza
start-up.ro.
Sondajul releva ca, desi munca hibrid este un proces complex, adoptarea flexibilitatii, a stilurilor de lucru diferite si a unei culturi bazata pe incredere pot facilita o adaptare mai rapida la noul context.
In acelasi timp, 58% dintre angajatii care intentioneaza sa petreaca cel mai mult, respectiv cel mai putin timp la birou sunt animati de aceleasi intentii: cum sa se concentreze mai bine si cum sa fie cat mai productivi.
Managerii vor sa lucreze mai mult de la birou
Spre deosebire de ceilalti angajati, managerii intentioneaza sa lucreze mai mult de la birou: 45% fata de 39%. Insa, angajatii participanti la sondaj vor sa mearga la birou intr-o masura mai mare decat se asteapta managerii. Satya Nadella, CEO al Microsoft, considera acest lucru paradoxul muncii hibride, a carui rezolvare poate fi cea mai mare provocare a deceniului.
Potrivit lui Nadella, este nevoie de politici si tehnologie adaptate pentru flexibilitate, insa doar acestea nu vor fi suficiente, drept pentru care fiecare manager de echipa trebuie sa vada cum sa ajute angajatii sa-si prioritizeze starea de bine si sa lucreze in moduri sustenabile.
Nadella este constient ca nu exista o abordare unica pentru munca hibrid, deoarece asteptarile angajatilor sunt in continua schimbare, iar singura modalitate prin care organizatiile pot rezolva aceasta situatie este adoptarea unui model operational flexibil, inclusiv in ceea ce priveste modalitatile de lucru ale angajatilor, unde locuiesc acestia si cum abordeaza procesul de afaceri.
Microsoft si LinkedIn fac eforturi comune prin care isi propun sa ajute liderii si echipele pe care acestia le conduc sa se descurce in noua lume a muncii, pe care LinkedIn o numeste Marea Reorganizare, in care organizatiile isi regandesc modelele de lucru, culturile si valorile, iar angajatii isi regandesc nu doar modul si locul de unde lucreaza, ci si motivele.
Solutii Microsoft pentru munca hibrid
Microsoft s-a angajat sa sustina o cultura a muncii hibrid in care flexibilitatea este esentiala, oferindu-le clientilor si angajatilor sai oportunitatea de a lucra de oriunde, oricand, si de a acorda atentie aspectelor legate de dezvoltarea personala si vizeaza starea lor de bine, in timp ce invata sa se adapteze schimbarilor in timp real.
Compania a identificat practici pe care majoritatea organizatiilor le pot folosi pentru a facilita intalniri incluzive si a crea o baza solida pentru o cultura flexibila a muncii.
Microsoft a anuntat inovatiii la nivelul aplicatiei Teams Rooms, cu o noua categorie de camere inteligente, alimentate de trei tehnologii: urmarirea difuzoarelor active cu ajutorul inteligentei artificiale, care permite camerelor din sala sa utilizeze sunete, miscari faciale si gesturi pentru a detecta persoanele care vorbesc, marind imaginea pentru a avea o perspectiva mai clara; fluxuri video multiple care fac posibila asezarea participantilor din sala in cate un cadru individual; recunoasterea persoanelor, modalitate prin care utilizatorii inscrisi in panoul lor video vor fi identificati si numele profilelor acestora vor fi afisate.
Cand camerele inteligente sunt asociate cu optiunea de Vizualizare dinamica din Teams, experienta utilizatorilor va fi imbunatatita, iar, pe masura ce oamenii se alatura intalnirii, Microsoft Teams ajusteaza automat diferite elemente, astfel incat cei care participa online sa aiba cu usurinta acces la continut.
De asemenea, compania a actualizat si modul companion din Teams, astfel incat participantii sa aiba acces rapid la functii precum chat, reactii live si Microsoft Whiteboard.
Totodata, programul de lucru din Outlook va permite includerea detaliilor direct in calendar, astfel incat intreaga echipa sa fie informata, iar noua functie RSVP le permite oamenilor sa specifice daca vor participa la o intalnire fizic sau online, astfel incat cei care planifica intalnirea sa se poata pregati cat mai bine. Noile facilitati dedicate muncii pe model hibrid in Outlook vor fi implementate de la inceputul anului viitor.
In acelasi timp, noul hot desking de pe ecranele Microsoft Teams le va permite utilizatorilor sa localizeze si sa rezerve spatii de lucru flexibile in birou. Pot rezerva un spatiu de pe dispozitiv sau in avans folosind Outlook sau Teams si pot accesa calendarul personal Teams, chat-uri si intalniri.
Mai mult, cea mai recenta functie de corectare automata a luminozitatii va asigura o buna calitate video, chiar si in medii cu lumina slaba. Aceasta functie va fi disponibila in urmatoarele luni.
Concluzia companiei este ca tranzitia la munca hibrid va reprezenta o provocare pentru fiecare lider si organizatie, iar cele care vor accepta schimbarea si vor adopta modele de operare flexibile, vor putea crea medii de lucru mai bune si mai incluzive.
Foto: pexels.com