Munca de la distanta intra intr-o noua etapa: sa muncim de acasa pentru a economisi energie
munca de acasamunca remotecriza energetica
Fara indoiala ca munca de acasa a reprezentat un colac de salvare pentru companii si angajati, in contextul pandemiei, dar s-ar putea sa fie solutia si in criza energetica actuala.
In ultimii mai bine de doi ani, fenomenul a luat amploare si a demonstrat ca e de lunga durata rezistand si ridicarii restrictiilor. Angajatorii continua sa lanseze locuri de munca dedicate candidatilor dornici sa munceasca de acasa, iar angajatii cauta intens astfel de oportunitati.
Ei bine, munca de acasa ar putea fi incurajata si mai mult, in contextul crizei energetice actuale, iar un astfel de semnal vine din Franta, unde autoritatile se gandesc serios sa prelungeasca masura muncii de la distanta, cu scopul de a economisi energia.
Initiativa apartine Ministerului Muncii din cadrul Executivului din Franta, iar un grup de lucru are de gand sa o urmeze, prelungind posibil cu inca un an de zile
munca de acasa.
"Afacerile vor putea folosi mai putina energie electrica pentru a incalzi si a ilumina cladirile", se arata in raportul autoritatilor fracenze, care mai noteaza ca prelungirea muncii de acasa "va contribui la reducerea consumului de energie in contextul crizei actuale".
Jurnalistii de la Le Parisien sunt cei ce au publicat datele din raport; tot de la ei aflam si faptul ca masura ar putea sa fie aplicata din iarna si nu este singura propunere menita sa duca la un consum mai redus de energie.
"Aceasta este una dintre masurile propuse de grupul de lucru guvernamental pentru a exploata toate oportunitatile de economisire", noteaza jurnalistii francezi.
Doar ca masura deja starneste controverse in Franta, desi nici macar n-a fost adoptata. Spre exemplu, sindicalisti ai muncii ridica problema unor plati compensatorii, in sensul in care nu se stie cum vor primi angajatii aceasta prelungire, poate unii nu vor dori sa faca acest "sacrificiu" si vor solicita bani in plus angajatorilor lor.
Jean-Francois Foucart, secretarul national al Confederatiei Franceze a Angajatilor, subliniaza ca si angajatilor le cresc costurile cu electricitatea acasa si poate acest lucru ii va nemultumi. Pana la urma, atunci cand mergi la birou, electricitatea consumata pentru munca ta este achitata de angajator. Daca muncesti de acasa, costul revine in sarcina ta, iar in contextul actual e posibil ca multi angajti sa ceara cel putin o suma medie pentru acoperirea costurilor crescute la electricitate.
Pe de alta parte, firmele trebuie sa "cantareasca" bine situatia. In fond, fie ca platesc acea compensatie, fie ca platesc propriile facturi la cladirile de birouri, s-ar putea sa insemne cam acelasi cost.
Foto: freepik.com