Munca de acasa ramane la putere si-n 2023: putini angajati mai vor sa mearga la birou
munca de acasamunca hibrid
Ceea ce a fost in timpul crizei sanitare o solutie de urgenta pentru ca firmele sa poata sa-si continue activitatea in pofida restrictiilor, se transforma intr-un model de lucru permanent. Munca de acasa nu dispare anul acesta.
Conform unui sondaj recent realizat de Colliers, mai bine de 80% dintre angajatori au, in prezent, o prezenta la birou de mai putin de jumatate dintre salariati intr-o zi normala de lucru.
"Trei din patru decidenti din companiile mari, cu peste 500 de angajati, se asteapta la o prezenta scazuta la birou anul acesta, de sub 30%, fata de doi din patru respondenti din partea IMM-urilor.
Se contureaza astfel o subtendinta interesanta, deoarece companiile mai mari ar putea dori sa creeze mai multe insule de birouri in acelasi spatiu, ceea ce le permite sa aiba o eficienta sporita a costurilor si flexibilitate, in functie de numarul de angajati care lucreaza de la birou.
Acest lucru inseamna regandirea biroului pentru a nu mai fi doar un simplu spatiu de lucru, ci mai mult un spatiu care sa sustina colaborarea si spiritul de echipa, sa accelereze creativitatea, dar si sa atraga si sa pastreze talentele. Deja aproape jumatate dintre respondenti si-au renovat biroul pentru a-l face mai in ton cu noul mod de lucru, care permite in viitor flexibilitatea si usurinta chiriasilor de restrangere sau extindere a spatiului", tine sa precizeze Silviu Pop, director CEE & Romania Research la Colliers.
Te-ar putea interesa si: Cat castiga soferii din Romania?
Munca remote NU afecteaza productivitatea companiilor
Din fericire,
munca de acasa nu afecteaza productivitatea companiilor. Cifrele oferite de analizele efectuate in randul companiilor arata ca doar 21% dintre respondenti considera ca munca remote are un impact negativ asupra productivitatii fortei de munca. In schimb, 40% sunt de parere ca munca hibrid are un impact pozitiv asupra productivitatii.
"Desi exista inca incertitudini privind intreg contextul economic si geopolitic actual, jumatate dintre companiile respondente au declarat ca au pastrat deja sau intentioneaza sa-si mentina neschimbata suprafata de birouri, iar aproximativ 10% au in plan chiar sa-si extinda suprafata. La polul opus, aproape 39% dintre respondenti intentioneaza sa isi reduca sau si-au redus deja suprafata ocupata de birouri. Pentru a putea implementa cu usurinta restrangerile sau extinderile de spatiu de lucru in viitor, acesta trebuie regandit si amenajat de la inceput intr-un mod cat mai flexibil, astfel incat sa nu fie afectate productivitatea angajatilor sau utilizarea spatiilor interioare", explica Daniela Popescu, director Tenant Services & Workplace Advisory, Office 360.
Foto: pixabay.com