Angajatii romani achita cele mai mare taxe si impozite din Uniunea Europeana, aproape 43% din salariul brut al unui salariat ajungand la bugetul de stat. Lucrurile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat ne indreptam atentia catre salariile mici, care sunt impozitate cu aceleasi procente precum sunt taxate si salariile mai mari. Astfel, in cazul salariilor mici, taxarea este foarte inalta, mult peste media europeana.
Pe acest subiect a vorbit recent si specialistul Ionut Dumitru, invitat de Gabriela Mihai in emisiunea “Talk B1” de la postul de televiziune B1 TV. "In cazul salariilor mici taxarea e foarte inalta, mult peste media europeana, in topul clasamentului european. Iar in acest caz o posibila solutie poate fi cea invocata de premierul Marcel Ciolacu – introducerea de deduceri bine tintite, pentru a modela niste comportamente de care economia noastra are nevoie. Avem nevoie de economisire pe termen lung pentru pensii, sanaptate, studiile copiilor etc”, a spus el.
Prin introducerea acestor deduceri, Ionut Dumitru crede ca pot fi rezolvate doua lucruri: “reducem taxarea muncii in cazul celor prost platiti si modelam un comportament bun pentru economie, adica economisim pe termen lung. De exemplu, oamenii pot fi incurajati sa-si deschida conturi de pensie privata. Chiar daca nu vor putea contribui lunar decat cu sume mici, tot e o forma de economisire ce le va prinde bine mai tarziu.”.
Pe de alta parte, Ionut Dumitru atrage atentia si cu privire la cresterile salariale din sectorul bugetar, avertizand ca acestea ar putea veni cu probleme pentru guvernanti. “Sa nu uitam ca acum salariile in sectorul public, pe statistici, cresc cu circa 18% fata de aceeasi perioada a anului anterior, care e o rata foarte inalta. Ne uitam la inflatie care a scazut sub 6%. O rata atat de alerta a cresterii salariului mediu in sectorul public nu stiu daca e de bun augur. 18% e o rata foarte inalta si atunci revendicarile salariale trebuie tratate si in aceasta cheie a constrangerilor bugetare si a dinamicii deja foarte alerte a salariului mediu in sectorul public”, a mai declarat specialistul.
Desi nu au trecut nici macar cinci luni din 2024, Ionut Dumitru mai atrage atentia asupra faptului ca avem deja un deficit bugetar de peste 3% din PIB. “Este clar ca e aproape imposibil sa mai atingi tinta de 4,9% anul acesta, dar sigur… mai e mai mult de jumatate de an de executie bugetara. Teoretic, poti spune ca printr-un control foarte strict al cheltuielilor poate vei reusi sa mai salvezi ceva si sa nu ai un derapaj bugetar foarte mare pana la finalul anului, asa cum spune Comisia – 6,9% – care ar fi foarte inalt. Probabil ca Guvernul mai are instrumente prin care sa tina sub control partea de cheltuieli.”, a mai spus Ionut Dumitru.
Citeste si: Cresc salariile la stat. Sute de lei in plus, bonus, pentru bugetarii care "isi strica ochii" la calculator
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!