Multi romani vor ajunge sa nu-si mai poata plati creditele, in 2023: previziuni economice dure
previziuni economice 2023rate la banca 2023dobanzi bancare 2023ircc 2023
Anul 2023 va debuta cu scumpiri ale dobanzilor, cel putin pentru IRCC, indicele luat in calcul in locul ROBOR, pentru creditele contractate dupa luna mai a anului 2019. E anticipata o crestere de 250-270 de lei in cazul ratelor influentate de IRCC pentru creditele ipotecare in lei, inca din ianuarie. Acest lucru - impreuna cu toate celelalte probleme - risca sa aduca o crestere a creditelor neperformante.
Ce inseamna acest lucru? Concret, vom vedea tot mai multe situatii in care persoanele fizice sau juridice nu-si mai platesc, pur si simplu, ratele la banci, fiindca nu mai au de unde. Intra in imposibilitate de plata.
Exista un risc in acest sens, e posibil sa avem o crestere a creditelor neperformante in 2023, avertizeaza Florian Libocor, economist-sef in cadrul BRD – Groupe Société Générale, iar previziunile conturate de specialist nu se opresc aici si nici nu sunt mai "roz" decat acestea.
Conform spuselor sale, in 2023 va trebui sa dam dovada cu totii de rezilienta, ca simpli cetateni sau ca manageri de companii. In aceeasi situatie va fi si statul, crede economistul, care e de parere ca anul viitor ne va supune unor tensiuni carora trebuie sa le facem fata, sub o forma sau alta. Nu va fi simplu, pare sa spuna specialistul, dar va fi un fel de test. Cei mai puternici vor "supravietui"!
Economistul nu crede ca vom intra in recesiune, dar sunt multe necunoscute la mijloc
Cu toate acestea, nu se va ajunge la criza economica si, potrivit calculelor facute de economist, nici macar in recesiune nu vom intra in 2023.
"Scenariul de baza este acela de incetinire inspre o dinamica probabil in jur de 2% pana in 3%. Fondul Monetar ne vede la o dinamica de 1,8% pentru 2023, daca nu ma insel. Din punct de vedere al impactului incetinirii dinamicii economiei eu i-as spune in felul urmator: este un an al rezistentei, al rezilientei, un an in care vor fi testate capacitatile de rezistenta la stres si la tensiune atat in zona de persoane fizice, cat si in zona de persoane juridice. Chiar si statul va trebui sa dovedeasca rezilienta anul viitor. Practic, vom vedea cine rezista si cine nu in 2023.
Nu ma astept la surprize placute din punct de vedere al evolutiei dobanzilor, nu cred ca 2023 va fi un an in care sa ne bucuram prea tare. Totusi, nu avem in vedere ca scenariu principal acela al intrarii in recesiune. Dar avem prea multe necunoscute in 2023", a transmis specialistul.
In continuare, acesta a mai precizat ca actuala
criza energetica va continua sa ne dea batai de cap, fiindca nu va fi stearsa cu buretele, peste noapte. Inca nu scapam de ea, oricat ne-am dori acest lucru! De asemenea, mai spune el, "temperarea inflatiei depinde foarte mult de pastrarea schemelor de suport a populatiei in fata preturilor la energie".
Foto: freepik.com