Multe tari se confrunta cu deprecieri agresive ale monedelor
monededeprecierecurs valutareconomie
India, Indonezia, Turcia si Brazilia se confrunta nu doar cu deprecierea brusca a monedelor lor, ci si cu inasprirea politicilor monetare, pe fondul unei cresteri slabe ca urmare a presiunilor externe.
Aceste state, impreuna Argentina si Egipt, prezinta elementele de vulnerabilitate ale monedei si sunt sensibile la alte crize financiare, potrivit hartii cu puncte fierbinti realizata in cadrul unui studiu realizat de EY.
Aceasta face un clasament al pietelor emergente vulnerabile in functie de sapte indicatori de risc.
Provocarile comune cu care se confrunta aceste tari sunt deficitele relativ mari de cont curent, nivelurile datoriei publice si ale inflatiei. Reformele economice vor fi necesare aici pentru a asigura o crestere sustenabila pe mai departe.
Prin contrast, tarile din Orientul Mijlociu, cum ar fi Arabia Saudita, Qatar si Emiratele Arabe Unite inregistreaza o crestere robusta, cu rate scazute ale datoriei guvernamentale si ale datoriei externe.
In timp ce o parte dintre monedele statelor emergente si pietele lor de capital incep sa-si revina, impactul scaderii de pe pietele financiare se va resimti in urmatoarea perioada.
Deprecierea monedelor si cresterea primelor de risc s-au adaugat provocarilor curente cu care se confrunta economiile emergente, mai ales ca valutele mai slabe aduc o presiune in plus fata de cele inflationiste.
Cresterile inregistrate in costul obligatiunilor si in ratele oficiale ale dobanzii au generat o scumpire a creditarii (atat in moneda locala, cat si straina) pentru guvernele statelor emergente, companii si gospodarii.
"Costul mai ridicat al imprumuturilor se va traduce in investitii mai mici. Consumul va fi afectat de deteriorarea bunastarii financiare, de costul mai mare al creditului de consum si de cresterea preturilor pentru bunurile de import, in special pentru bunuri de consum. Toate aceste provocari vor conduce la o crestere mult mai slaba decat cea asteptata in pietele emergente in anul viitor”, a declarat Rain Newton-Smith, oficial EY.