Multe firme care au solicitat amanarea platilor la buget s-au trezit ca au conturile blocate. Cum va arata 2021 pentru IMM-uri
immfirmecompaniidatoriianaf
Primul ministru Florin Citu a solicitat ANAF sa verifice situatia firmelor care anul trecut au cerut amanarea platilor, in contextul in care unele dintre ele s-au trezit ca au conturile blocate. In timp ce angajatorii au inceput sa plateasca deja nota de plata a anului pandemic, in care le-a fost permis de stat sa isi rostogoleasca creantele, fara sa acumuleze penalitati, in 2021 expertii estimeaza ca mediul privat va fi cu adevarat deteriorat, pe fondul unui sprijin guvernamental mai redus.
In contextul pandemiei de coronavirus, aproximativ 17.000 de societati comerciale din tara noastra au apelat la o masura lansata de stat pentru sprijinirea mediului privat si anume amanarea platii darilor catre stat.
Zis si facut. Doar ca multi dintre manageri s-au trezit ca au conturile blocate. Oamenii se plang ca, desi aveau termen de plata pana la finele lunii martie, ei sunt executati silit acum.
Florin Citu intra pe fir si cere verificari
Premierul a solicitat, joi, ca ANAF sa verifice situatia firmelor care anul trecut au cerut amanarea platilor.
Totalul obligatiilor fiscale amanate la plata de catre firme, fara dobanzi si penalitati, in baza facilitatilor acordate de Guvern, a ajuns la 16 miliarde de lei, spune premierul.
"Anul trecut s-au amanat, s-au acumulat 16 miliarde de lei, pentru ca am luat masuri de a amana taxele. Mai mult, nu am spus ca trebuie platite pana la finalul anului trecut. Au fost 13.000 sau 17.000 de companii care si-au amanat platile, si-si platesc reesalonat in 2021. Deci aceste masuri inca exista", a spus Florin Citu.
"Vor disparea multe IMM-uri in 2021"
Specialistii estimeaza ca in 2021 am putea ajunge la un nivel al insolventelor similar cu cel inregistrat in urma cu 10 ani, dupa ce in 2020 am asistat la o scadere a dosarelor noi de insolventa, cu 12,72% fata de anul precedent, de la 6.524 in 2019 la 5.694 in 2020.
Anul trecut, cele mai multe insolvente au fost in HORECA, industrie, retail, energie, auto. Iar analizand datele din punct de vedere zonal, cele mai multe insolvente s-au realizat in Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara.
Totusi, cifrele acestea nu sunt imbucuratoare. Trebuie luat in considerare faptul ca ajutorul guvernamental a mentinut mediul privat oarecum pe liniile de plutire in 2020.
"Multe companii, aflate pe pierdere inainte de criza, au primit un ajutor nesperat. Au tinut afacerea in functiune pentru ca au beneficiat de ajutorul oferit de stat. Din pacate, in 2021, sprijinul statului se va diminua treptat si se va axa catre companiile care au potential, astfel ca din economie vor disparea multe IMM-uri, mai ales din zona serviciilor afectate de pandemie. Multe firme vor fi cu spatele la zid, vor trebui sa isi restructureze afacerile'', arata analiza Sierra Quadrant, de luna trecuta.
60.000 de firme se vor afla sub semnul restructurarii
Prin urmare, compania estimeaza ca in 2021, 60.000 de firme se vor afla sub semnul restructurarii (insolventa, concordat preventiv, faliment, suspendarea activitatii etc.).
De asemenea, daca in 2020 au avut cel mai mult de suferit HoReCa, in 2021 "criza" se va extinde si in domeniile contexe, cum ar fi agricultura sau transporturile, sunt de parere expertii.