Mugur Isarescu: Sectorul guvernamental creeaza deficitul extern in totalitate. E in surplus
mugur isarescuinflatiebnr
Academia Romana, prin Sectia de Stiinte economice, juridice si sociologie, a organizat, vineri, dezbaterea "Pandemia, schimbarea climatica si societatea", pe tema cartii "Pandemia si economia. Ce va fi dupa?", publicata recent la Editura Polirom de academicianul Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal. La dezbatere a fost si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care a vorbit despre economia Romaniei, deficit, inflatie, precum si despre pandemia pe care o traversam de aprope doi ani si costurile ei economice pe care inca nu le cunoastem cu adevarat.
Potrivit guvernatorului BNR, in cartea sa, Daniel Daianu "zice un lucru cam in felul urmator: nu am scapat de ea. Sa fim seriosi. Si o spune cand a scris articolele, in primavara...Nu am scapat de ea si nu ii stim costurile. Hai sa vedem cum o rezolvam. Cum rezolvam si asta si problema spinoasa a corectiei, a corectiei bugetare.
De ce e spinoasa? Pentru ca o corectie ca aceasta se face in cativa ani buni. Si de fiecare data din considerente electorale, si nu e numai la noi chestia asta. La noi e mai mult, cliclul electoral fiind de numai patru ani, cand se ajunge inaintea alegerilor nu mai da niciun fel de corectie. Faci politici macroeconomice prociclice".
"Pai de cate ori nu a incercat Banca Nationala sa arate cat de periculoase sunt politicile prociclice?", s-a intrebat, retoric,
Mugur Isarescu, in continuare. "? Ca nici cel putin proverbul romanesc nu-l respecti, ca iti faci vara sanie si iarna car. Apar alegerile, gata", a continuat oficialul BNR.
"Este foarte greu de facut (corectia n.r.). Mai ales daca ai de strans 5-6 procente din PIB si o intinzi pe cativa ani. Foarte bine ca o intinzi, ca altfel creezi o recesiune si deficitele vor fi mai mari. Spune el (autorul n.r.), dar spun si eu. Asta este adevarul. S
a faci o corectie? Se pare, hai ma, mai reduci din deficit! Sau stii ce inseamna asta? Ii stii consecintele? Esti economist sau esti visator sa crezi ca lucrurile se fac usor? Nu se fac deloc usor. Pai, nu, lasam inflatia...Cum sa lasam inflatia? Ce, daca lasam inflatia ce face? Cine plateste nota? Tocmai cei saraci. Nu sunt destul de saraciti? Ai o viziune asupra costurilor sociale? Poate societatea sa faca asa ceva? Si apoi hai sa fim oameni seriosi, credeti ca functioneaza?
Daca inflatia creste, credeti ca presiunea salariala nu vine imediat pe locul imediat din urma si anuleaza orice corectie pe care poate sa o faca inflatia? Si pana la urma intri intr-un fel de spirala.
De cate ori trebuie sa dam cu capul de o asemenea chestiune? Lasam cursul. Lasam cursul si facem corectia deficitului extern. Zau? Cum facem corectia? Pai stiti, stimuleaza exporturile, descurajeaza importurile. Credeti ca numai acolo e problema?", a spus Isarescu.
"Sectorul guvernamental este cel care creeaza deficitul in totalitate. Mai mult decat atat, inseamna ca sectorul neguvernamental e in surplus"
Potrivit guvernatorului, sectorul guvernamental este in surplus, el fiind responsabil de deficit.
"Va dau doua cifre: in 2020 deficitul extern 5%, deficit bugetar la 9%. Ce spune asta? Ca sectorul guvernamental este cel care creeaza deficitul in totalitate. Mai mult decat atat, inseamna ca sectorul neguvernamental e in surplus, de la 5 la 9%, cu 4 procente. Cifra e clara. Deficitul de cont curent este egal cu deficitul sectorului guvernamental, suma algebrica plus situatia sectorului neguvernamental. Si atunci ce fac?
Sper ca depreciind cursul mai pot sa stimulez surplusul neguvernamental? Ca nu se impaca deficitul balantei de plati cu deficitul sectorului privat. Acesta poate sa fie in surplus. Inseamna ca deficitul si ala comercial e dat in special de cheltuielile guvernamentale", a mai spus Isarescu.
Citeste si: In sfarsit, avem date concrete: cat vor primi romanii in plus la salariu