Mugur Isarescu crede ca Romania nu are ce cauta in zona EURO
mugur isarescuaderarezona euromoneda euro
Aderarea Romaniei la zona EURO este un subiect ce se regaseste pe agenda publica din tara noastra de mai bine de sase ani. Primul termen care a fost fixat in acest sens ne indica anul 2012. Bineinteles, de atunci au trecut deja cativa ani, iar Romania se confrunta cu aceleasi probleme care fac imposibila aderarea la zona euro. Mai mult decat atat, acum avem si o declaratie venita de la Mugur Isarescu care confirma aceasta improbabilitate de a adera la zona euro in viitorul apropiat.
Desi avem un plan in aceasta directie chiar si in programul de guvernare al celor de la PSD – ALDE, aderarea Romaniei la zona euro ramane in continuare putin probabila. Mai mult decat atat, in aceasta primavara, Guvernul a anuntat
Planul National de adoptare a monedei euro. Planul a fost propus spre asumare politica pana in 15 noiembrie. De asemenea, a fost infiintata si o comisie care sa pregateasca calendarul de aderare.
Cu toate acestea, ideea de aderare poate fi discutata in doua moduri. Bineinteles, aderarea la zona euro ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru Romania, mai ales ca ne-am asumat-o atunci cand am intrat in Uniunea Europeana. Insa, exista si temerea ca aceasta aderare va face mai mult rau decat bine.
Mugur Isarescu: „Romania nu are ce cauta in zona EURO”
Prezent in cursul zilei de joi la „Black Sea and Balkans Security Forum 2018”, Isarescu a dat o declaratie si pe tema aderarii Romaniei la zona euro. Guvernatorul BNR a vorbit despre o anume „sustenabilitate in echilibre”, o conditie obligatorie pe care Romania nu o indepliniste in acest moment.
Mai exact, Isarescu se refera la acele politici care sunt luate tocmai pentru a indeplini un criteriu de aderare pentru unul sau doi ani, dupa care nu se mai face nimic in acel sens. Mugur Isarescu a vorbit in termeni mai duri despre aceste practici ale guvernantilor, spunand ca la noi lucrurile se fac mai mult de mantuaiala, neexistanta o gandire in perspectiva.
Guvernatorul BNR a gasit si un al doilea criteriu de aderare pe care Romania nu il indepliniste, si anume „nivelul de dezvoltare” al tarii. Isarescu ne-a indemnat sa studiem tarile mici care au aderat la zona euro in ultima vreme, si anume tarile baltice sau Slovenia. Toate sunt niste tari mici din punct de vedere al dimensiunilor, discrepantele nefiind foarte mari de la o zona la alta a tarii. De asemenea, aceste tari au avantajul unei situatii geopolitice diferite si a unui nivel de convergenta reala diferit.
In schimb, in Romania, aceste diferente sunt foarte mari. Spre exemplu, locuitorii din zona formata din Municipiul Bucuresti si o parte a judetului Ilfov au o putere de cumparare similara cu cea a cetatenilor din marile capitale europene. Ceea ce ar insemna ca aceasta zona a Romaniei ar putea face trecerea la moneda euro fara niciun fel de probleme. Insa discutia se schimba radical daca ne uitam la restul tarii, unde treburile nu merg la fel de bine ca in mediul urban.
Continuand in aceasta directie, Isarescu a mai spus ca Romania nu trebuie sa se gandeasca la aderare ca la o metoda pentru a ne fi rezolvate problemele interne. Romania ar trebui mai intai sa isi rezolve toate problemele, dupa care se poate gandi la aderarea la zona euro.
Melescanu spune ca Romania ar putea intra in zona EURO in 2022
Vara anului trecut aducea o declaratie interesanta din partea lui Teodor Melescanu, ministru de externe in Guvernul actual, care ne spunea ca Romania va fi pregatita pentru aderarea la zona euro in 2022. Este cel de-al treilea termen avansat in acest sens la noi in tara, primele doua fiind 2012, respectiv 2019. Tot Melescanu ne mai spunea ca Romania nu se poate gandi daca va adera la zona euro, ci doar cand se va intampla asta. Spre deosebire de Anglia sau Danemarca, Romania nu are varianta opunerii trecerii la moneda euro.