Motivul pentru care romanii NU ar trebui sa-si amane ratele la banci, chiar daca Guvernul le da voie: un profesor de economie o spune pe sleau
amanare rate la bancirate bancirate credite
In contextul scumpirilor accelerate din ultima perioada, inclusiv pe piata monetara, unde dobanzile cresc si ele in ritm alert, afectand romanii care au contractat credite cu dobanda variabila, autoritatile pregatesc lansarea unei masuri ce va permite roamnilor sa-si poata amana ratele la banci. Insa ideea nu prea e una buna pentru cetateni, afirma un reputat profesor de economie din cadrul ASE.
Conform informatiilor disponibile pana la aceasta ora, ar fi vorba despre o perioada de gratie de un an de zile, timp in care romanii impovarati de scumpiri ar putea spune "pas" platii ratelor catre banci.
"Exista varianta amanarii ratelor la banci pentru romani. A fost discutata si cu bancile, s-a ajuns la un acord. Luni se va detalia fiecare masura si se va spune cum se va aplica. Important e ca am ajuns la un consens si am constatat necesitatea si cel mai important este ca colaboram astfel incat guvernul sa fie pregatit sa nu piarda nicio oportunitate", spunea presedintele social-democratilor, Marcel Ciolacu, zilele acestea.
Nu e o idee buna!
Adrian Mitroi, profesor de finante comportamentale la ASE, avertizeaza cu privire la faptul ca romanii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua decizia de a a-si
amna ratele la banci, deoarece acest "privilegiu" costa. Ratele ar putea creste apoi, sustine specialistul.
"Nu imi place asta cu amanarea. Sunt oameni care intr-adevar au nevoie, aceia trebuie ajutati, dar dupa aceea cresc ratele cu 10-15%. Si nu este o masura ca in pandemie", a declarat expertul, pentru
Profit.ro.
Sceptic cu privire la aceasta masura este si fostul presedinte al PNL, Florin Citu. In pofida entuziasmului afirmat de partenerul de guvernare social-democrat, liberalul sustine urmatoarele:
"Suntem intr-un mediu in care dobanzile cresc. E complicat sa spui ca amani ratele pentru 9 luni cand dobanzile cresc de la o luna la alta. Banca Nationala a Romaniei a crescut dobanzile cu 0,5%. Cred ca va creste acest pas, poate e nevoie de 0,75%, poate 1% data viitoare pentru ca inflatia ajunge la doua cifre si BNR nu poate sa stapaneasca fenomenul.
Astept pachetul PNL de masuri, deocamdata am vazut ce a propus PSD. Astept masurile liberale de impulsionare a economiei care tin cont de faptul ca resursele in economie sunt alocate de piata, de antreprenori", a spus Citu, saptamana aceasta.