Monedele virtuale vor fi impozitate si raportate statului prin Declaratia Unica
monede virtualemonede digitalecriptomonededeclaratia unicaimpozit
Veniturile din transferuri de moneda virtuala vor fi considerate venituri din alte surse, care vor fi impozitate ca atare, prevede un proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal.
Conform legislatiei in vigoare, lista veniturilor din alte surse, pe langa cele prevazute expres in Codul fiscal, pot contine si alte venituri decat cele mentionate.
Astfel, un proiect de act normativ (e vorba de o lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare) ar putea include expres noi forme de venituri (din alte surse) impozabile.
In cazul in care ar intra in vigoare, actul normativ ar putea prevedea expres ca veniturile din transferul de moneda virtuala vor fi considerate venituri (din alte surse) impozabile.
Plata impozitului s-ar face de catre persoana care realizeaza venituri din transfer de moneda virtuala, prin aplicarea unei cote de 10%, de catre contribuabil, asupra venitului brut realizat. Calcularea impozitului datorat s-ar face pe baza declaratiei unice.
Motivul pentru care s-a propus includerea veniturilor din transferul de moneda virtuala in cadrul veniturilor din alte surse este, conform motivarii acestei propuneri, „imbunatatirea conformarii fiscale in domeniul taxarii veniturilor obtinute din transferul monedelor virtuale prin reducerea incertitudinii si clarificarea acestuia din punct de vedere al taxarii”
Cetatenii trebuie sa stie ca aceste monede virtuale sunt considerate, de catre Banca Nationala a Romaniei, ca active speculative, prin urmare, acceptarea lor la plata nu este obligatorie.