Moneda unica europeana, in picaj liber? A atins pragul minim al ultimilor 20 de ani in fata dolarului american
devalorizare euromoneda unica europeanaeuroeconomia ueeconomia europei
Moneda noastra unica europeana nu traverseaza deloc o perioada prea buna. Luni, pe pietele de tranzactionare asiatice, euro a atins pragul minim in raport cu dolarul american.
Practic, luni, pe pietele doi Asia, euro se tranzactiona cu 0,9880 dolari. O astfel de valoare n-a mai fost vazuta de doua decenii pe pietele financiare.
Analistii economici sustin faptul ca euro, moneda adoptata de 19 state europene, a ajuns pe aceasta panta descendenta ca urmare a deciziei Moscovei de a suspenda livrarile de gaz catre Europa. Astfel, au crescut semnificativ temerile legate de cum vor reusi economiile europene sa reziste in perioada urmatoare.
Dezavantajul major al Europei este ca este foarte dependenta de importurile energetice de la Moscova, explica specialistii. Iar cand Moscova intervine dur pe piata si sisteaza brusc livrarile, e clar ca pesimismul e aduna in ochii investitorilor in raport cu evolutiile noastre economice. In alta ordine de idei, e tot mai evident faptul ca Rusia foloseste resursele energetice ca pe o arma politica si se "razbuna" pe Occident pentru sanctiunile impuse ca raspuns la razboiul declansat in Ucraina. Unii analisti considera ca planul Moscovei e de a pune presiune pe europeni, astfel incat cetatenii sa se rezolve din cauza frigului, a preturilor mari la energie si sa ceara liderilor lor renuntarea la sanctiuni.
Dincolo de problemele legate de aprovizionarea cu gaz, Europa se mai confrunta si cu valuri de scumpiri. Inflatia, record si ea pentru ultimele decenii, forteaza mana Bancii Centrale Europene de a majora dobanda cheie, ceea ce vine cu un cost pentru populatia si firmele datoare la banci, dar si pentru cei ce vor dori de acum incolo sa se imprumute. Creditele se scumpesc, iar accesul la finantare se ingreuneaza.
Incepe o saptamana plina de discutii si decizii la cel mai inalt varf din UE. Dobanda cheie a BCE ar putea creste, iar pretul gazelor din Rusia ar putea fi plafonat
De altfel, saptamana aceasta va fi una decizisiva pentru piata financiara europeana, dat fiind faptul ca urmeaza sa aiba loc mai multe intalniri ale e bancilor centrale, iar analistii anticipeaza o majorare cu 75 de puncte de baza a dobanzii Bancii Centrale Europene.
"Nu putem avea incredere in perspectivele pentru gazele naturale in Europa, iar aceste evolutii au un impact negativ fata de euro, regiunea fiind puternic dependenta de deciziile lui Vladimir Putin", e de parere Osamu Takashima, analist in cadrul Citigroup Global Markets.
De altfel, zilele acestea sunt importante si din alta perspectiva. Jurnalistii Reuters dezvaluie ca UE ar vrea sa mearga mai departe cu planul sau de a plafona pretului gazului din Rusia, asa cum a anuntat saptamana trecuta sefa Comisiei Europene:
"Cred cu fermitate ca este acum momentul pentru o plafonare a pretului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa", a spus, vineri, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Reuters dezvaluie ca ministrii Energiei din UE se vor aseza la masa tratativelor si vor discuta mai multe variante prin care sa controleze cresterile de pret la gazul natural. Una dintre variante ramane plafonarea preturilor la importurile din Rusia.
Foto: freepik.com