Miroase iar a criza economica in SUA, dar de data asta nu imobiliarele sunt lovite. Americanii nu mai au bani!
statele unitedonald trumptarife comercialecalatorii cu avionulzboruri internationalecriza economica america
Americanii nu mai au bani – acesta este verdictul tot mai clar care se contureaza in Statele Unite, pe masura ce companiile aeriene anunta scaderi abrupte ale cererii si profituri sub asteptari. Dupa o perioada scurta de optimism la inceputul lui 2025, cand se vorbea chiar despre o „noua era de aur” in aviatie, realitatea economica ii aduce pe transportatori cu picioarele pe pamant: inflatia, incertitudinile politice si lipsa increderii consumatorilor determina o renuntare masiva la calatorii, atat in scop personal, cat si de afaceri.
Cand americanii nu mai au bani, primele cheltuieli care dispar sunt cele considerate „neesentiale” – iar calatoriile se afla printre primele pe lista. CEO-ul Breeze Airways, David Neeleman, a declarat recent: „Nevoile de baza sunt mancarea si locuinta. Daca nu ai un loc de munca, nu iti vei cumpara un bilet de avion.” Spusele lui ne arata o situatie ingrijoratoare: vanzarile de bilete prin agentiile de turism au scazut cu 8% in februarie, iar increderea consumatorilor a atins cel mai scazut nivel din ultimii patru ani, potrivit unui sondaj realizat de Conference Board.
Companiile aeriene importante precum Delta, United, American Airlines, JetBlue sau Frontier au fost fortate sa-si reduca capacitatile de zbor pentru trimestrul al doilea. Actiunile lor au inregistrat scaderi semnificative, unele de pana la 20%, pe fondul temerilor ca declinul economic se va accentua. In plus, datele Bank of America arata ca si cheltuielile cu cardurile pentru bilete de avion au scazut cu 7,2% – cel mai slab nivel din ultimele sase luni.
Americanii nu se mai gandesc la vacante
Pe langa faptul ca americanii nu mai au bani, si contextul macroeconomic amplifica problema. Politicile
presedintelui Donald Trump – in special reducerile bugetare si noile tarife comerciale – isi fac simtite efectele. Reducerea cheltuielilor guvernamentale afecteaza turismul legat de institutiile publice, iar companiile care depindeau de aceste contracte – mai ales in servicii financiare, tehnologie si productie – si-au redus bugetele de deplasari cu pana la 10%.
Nici calatoriile de afaceri nu mai sunt un colac de salvare in momentul de fata. Delta a raportat o scadere notabila a rezervarilor corporate in martie, comparativ cu o crestere sanatoasa in ianuarie. In mod traditional, primul trimestru al anului este unul dintre cele mai aglomerate pentru sectorul business travel. De data aceasta, insa, cererea a fost „slaba” – un semnal clar ca economia nu mai ofera stabilitatea de altadata.
Cu toate acestea, un segment ramane relativ stabil: zborurile internationale si calatoriile premium. United Airlines a raportat o crestere de 8% a rezervarilor internationale pentru primavara. Totusi, acest avans nu este suficient pentru a compensa scaderile interne, intr-un moment in care temerile legate de siguranta zborurilor si instabilitatea economica domina deciziile consumatorilor.
Citeste si: Bitcoin scade la 81.000 de dolari dupa anuntul facut de Trump: pietele reactioneaza negativ
Sursa foto: unsplash.com