Miroase a recesiune in Romania: primele semne care ne arata ca vin vremuri mai grele
recesiunepreviziuni economiceinflatiepreturi
Contextul economic national si international se afla pe un butoi de pulbere, cu o cascada de crize care se alimenteaza reciproc si se impletesc intr-o spirala a nesansei pentru noi, europenii.
Se pare ca, potrivit celor mai recente previziuni economice venite de la BNR, apar primele semne de
recesiune in tara noastra, foarte curand. Este vorba despre faptul ca bancherii nostri centrali anticipeaza o "cvasi-stagnare a activitatii economice in trimestrele al treilea si al patrulea din 2022, sub impactul escaladarii razboiului din Ucraina si al extinderii sanctiunilor asociate".
Conform BNR, fata de aceeasi perioada a anului trecut, PIB isi va mari insa probabil considerabil avansul in trimestrul al treilea, pe fondul unui efect de baza, dar in conditiile decelerarii cresterii consumului privat. Relevanta din aceasta perspectiva este scaderea insemnata de dinamica anuala consemnata in iulie-august de comertul cu amanuntul, dar mai cu seama de serviciile prestate populatiei, contrabalansate doar in mica masura de usoara redresare a comertului auto-moto.
"In acelasi timp, productia industriala si-a amplificat contractia in termeni anuali pe ansamblul primelor doua luni ale trimestrului al treilea, in timp ce lucrarile de constructii s-au redinamizat puternic in raport cu aceeasi perioada a anului anterior, in principal pe seama celor de pe segmentul nerezidential si de pe cel al constructiilor ingineresti", mai transmite banca noastra centrala.
BNR mai atrage atentia si asupra a ceea ce se intampla pe piata muncii de la noi din tara. Astfel, aflam ca efectivul salariatilor din economie si-a stopat cresterea in luna august, in conditiile reducerii numarului de angajati in sectorul privat, iar rata somajului BIM s-a reamplificat marginal la finele trimestrului al treilea, dupa scaderea ei pana la 5,1 la suta in luna august.
"Totodata, deficitul de forta de munca raportat de companii a stagnat in debutul trimestrului al patrulea la nivelul diminuat atins in lunile precedente, iar intentiile de angajare pe orizontul apropiat de timp s-au redresat usor, dar in contextul unor evolutii mixte la nivel sectorial, justificate probabil de costurile foarte ridicate cu energia, precum si de incertitudinile generate de razboiul din Ucraina si de sanctiunile tot mai severe asociat", mai noteaza BNR.
Scumpirile nu au de gand sa se opreasca
Bancherii apreciaza ca rata anuala a inflatiei este asteptata sa mai creasca temperat spre finele anului curent, iar apoi sa intre pe o traiectorie descrescatoare graduala, ce coboara la nivelul de o cifra in semestrul I 2024 si se accentueaza ulterior, ramanand totusi la capatul orizontului proiectiei usor deasupra intervalului tintei.
Situatia ramane incerta. Escaladarea razboiului poate agrava lucrurile in plan economic
"Escaladarea razboiului din Ucraina si sanctiunile tot mai severe asociate genereaza insa incertitudini si riscuri considerabile la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, prin efectele posibil mai mari exercitate asupra puterii de cumparare si increderii consumatorilor, precum si asupra activitatii, profiturilor si planurilor de investitii ale firmelor, dar si prin potentiala afectare mai severa a economiei europene/globale si a perceptiei de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finantare", mai avertizeaza BNR.
Foto: pixabay.com