Ministrul Finantelor spune ca trebuie pus punct dezmatului cu bani publici
modificari fiscalefiscalitatecod fiscal 2023
Masurile fiscale discutate in spatiul public, pe care Guvernul ar urma sa le adopte si chiar implementeze in scurt timp, au starnit valuri de nemultumiri si critici, mai ales din partea sectorului privat, impovarat si mai mult de o fiscalitate a carei agresivitate creste. Totusi, ministrul Finantelor spune ca avem nevoie de aceste schimbari si ca trebuie oprit dezmatul cu bani publici din buget.
Am fi la o rascruce de drumuri cu Romania acum. In tara noastra e nevoie de decizii radicale privind cheltuielile - ne spune seful peste finante.
"Sper ca mult criticata reforma ordonanta de urgenta a austeritatii, care este pentru Romania, un reper, o rascruce... Romania se afla la o rascruce de drumuri, iar aceasta ordonanta de urgenta aduce cu sine, de asemenea, descentralizare serviciilor publice, aduce cu sine regionalizarea anumitor servicii publice si sa nu fiu inteles gresit din perspectiva regionalizarii. Acolo o sa vedeti elemente de reforma profunda care trebuiesc luate acum, nu mai tarziu, pentru a nu mai ajunge la situatii delicate pentru Romania din perspectiva sustenabilitatii finantelor publice (...)
Guvernul Romaniei, asa cum domnul prim-ministru a spus de multe ori este angajat pe drumul acesta al reformelor profunde si al apropierii serviciilor publice de oameni. Acesta este cu adevarat momentul de rascruce pentru Romania. Premierul a spus-o, o spun si eu si anume faptul ca trebuie sa avem mai putini sefi la bani. Sunt peste 16.000 de sefi la bani publici, noi le spunem ordonatori de credite. Nu prea intelege lumea ce sunt ei, dar va spun ca da, sunt sefi pe banii publici care trebuie sa fie mult mai putini, sa avem mult mai putina birocratie, sa avem o mult mai buna chibzuinta a utilizarii banului public, pentru ca nu poti sa ceri impozite si taxe de la omul acela amarat care isi plateste contributia la ceea ce inseamna impozitul pe munca, contributiile sociale si dupa aceea in partea cealalta, pe cheltuieli publice sa ai o topaiala si un dezmat care nu poate sa mearga la infinit", a declarat ministrul Bolos.
Oamenii de afaceri sunt disperati. Numeroase sectoare de activitate risca sa fie lovite frontal de masurile fiscale noi
Intre timp, cei ce activeaza in sectorul economic privat trag semnale de alarma peste semnale de alarma. Acestia spun ferm ca
masurile fiscale pregatite de guvern nu vor face nimic altceva in afara de a duce la o crestere semnificativa a inflatiei. De asemenea, o crestere a fiscalizarii microintreprinderilor, care reprezinta 89% din companiile active din tara noastra, va atrage dupa sine o majorare a preturilor finale si o sustinere a presiunilor inflationiste.
“Implicit, aceasta dinamica va mentine presiunile asupra scaderii puterii de cumparare a populatiei si persistenta dobanzilor ridicate aferente creditelor ipotecare, ambele cu un impact evident asupra scaderii numarului si valorii totale a tranzactiilor imobiliare. Majorarea TVA si a taxei de 5% aferente tranzactiilor imobiliare nu face asadar decat sa creasca aceste presiuni si sa aiba un impact direct negativ asupra incasarilor la bugetul public”, a declarat Diaconescu, potrivit unui comunicat de presa.”, a sustinut cu aceasta ocazie omul de afaceri Andrei Diaconescu, CEO al companiei de imobiliare One United Properties.
Foto: manager.ro