Ministrul Finantelor: A doua rectificare bugetara din acest an va fi facuta in noiembrie. E obligatorie o reformare a aparatului bugetar din Romania
reforma aparat bugetarrectificare bugetaraeugen teodoroviciministrul finantelor
A doua rectificare bugetara din acest an va fi facuta in luna noiembrie, a declarat, marti seara, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. El a precizat ca tot pana in noiembrie trebuie aprobat si proiectul de buget pentru 2019.
"Avem in calcul o rectificare in noiembrie. Undeva era in octombrie, dar s-a intarziat prima rectificare (...) A fost anuntat inca de la prima rectificare ca planificam in anul 2018 doua rectificari bugetare - una in iulie, dar s-a intarziat pana in septembrie si aveam in octombrie cea de a doua rectificare si, la fel, automat, s-a mutat in noiembrie", a declarat Teodorovici la TVR.
Teodorovici a sustinut ca nu se taie din bugetele de investitii si nici din salariile angajatilor din administratia publica: "Cele doua zone nu se afecteaza - ma refer la partea de investitii si ma refer la salariile cuvenite celor care trebuie sa ramana in administratie”. De asemenea, ministrul Finantelor a spus ca pana la sfarsitul lunii noiembrie trebuie aprobat si proiectul de buget pentru anul 2019.
"Pana la final de noiembrie vine si bugetul pe 2019, care trebuie si el aprobat de Guvern, dar ca sa am bugetul propus pe masa Guvernului trebuie sa avem in prealabil doua chestiuni foarte importante - Hotararea de Guvern cu salariul minim pe economie, din calcul sa vezi cum faci anul viitor bugetul si formula aceea de calcul pentru autoritatile publice locale, pentru ca noi am promis ca impozitul pe venit trece suta la suta la nivel local si la fel trebuie sa ai baza legala ca sa poti sa o iei in calcul cand faci bugetul pe 2019. Vor fi in noiembrie cel tarziu si aceste acte normative emise de Guvern", a mai afirmat ministrul Finantelor.
Citeste si:
ANAF a actualizat Ghidul caselor de marcat
Teodorovici: Reforma aparatului bugetar este obligatorie
Intrebat daca ia in calcul o reforma a aparatului bugetar, Teodorovici a raspuns: "Obligatoriu. Cred ca e de bun simt sa te gandesti (la o reforma a aparatului bugetar - n.r.) pentru ca ne dorim cu totii o administratie si centrala, si locala eficienta. Asta inseamna sa ai oameni nu foarte multi, exact cat trebuie, mai bine platiti sunt deja, legea exista si, ca sa fie mai eficienti, repet, cat trebuie. Nu unul munceste si trei pe langa el stau”, a afirmat Eugen Teodorovici.
In acest context, ministrul Finantelor a precizat ca se va discuta despre reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor cu fiecare Minister si ca Ministerul de Finante are o lista cu institutiile publice si cu domeniile in care se cheltuiesc cei mai multi bani, printre acestea numarandu-se Transporturile, Sanatatea, Economia si Energia.
"Transporturi, Sanatate, sanatate ma refer la casa in special (Casa de Asigurari de Sanatate - n.r.) si alte ministere, care au si foarte multe companii in subordine: Economia, Energia, sa spunem. Sunt multe, foarte multe companii pe care daca le luam la mana si discutam despre fiecare in parte, ce rol are si daca se justifica prezenta ei astazi in Romania, o sa vedeti ca nu gasim niciun argument pro, ci doar impotriva. Din pacate, ani de zile s-au incarcat aceste structuri si cred ca e momentul sa spunem stop si nu doar stop si, in sens invers, reluam procesul”, a declarat Teodorovici.