Ministrul Energiei vrea sa para optimist, dar marturiseste ca URMEAZA o iarna COMPLICATA
gaze iarnanecesar gaze iarnastocuri hidroelectrica
In cadrul conferintei Focus Energetic, Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, a recunoscut ca ne asteapta o iarna complicata ca urmare a turbulentelor din piete, dar a anuntat ca aceasta va fi trecuta cu bine deorece stocurile s-au incadrat in parametri.
Potrivit
oficialului, exista stocuri de gaze de 2,2 miliarde de metri cubi, stocurile de carbune sunt in grafic, la fel si rezervele de apa din lacuri.
In cadrul aceluiasi eveniment, Bogdan Badea, presedintele Directoratului Hidroelectrica, a precizat ca Hidroelectrica are o rezerva confortabila in lacuri, de peste 70%, si este pregatita pentru orice fel de situatii meteorologice din aceasta iarna.
Compania a asigurat cantitatile de energie necesare livrarii atat catre clientii de pe platformele OPCOM, cat si catre clientii finali.
In primele 9 luni ale anului, Hidroelectrica a produs peste 13,4 TWh, cu 1,4 TWh peste cantitatile produse in aceeasi perioada din 2020. Compania vrea sa-si diversifice sursele de producere a energiei, construind parcuri fotovoltaice pe terenurile sale si tot astfel de parcuri, dar flotante, pe lacurile sale de acumulare.
Crestere la Romgaz, descrestere la OMV Petrom
In ceea ce priveste producatorii de gaze din tara noastra, productia Romgaz a crescut cu 20%, dar cea a OMV Petrom a scazut cu 11% in primele noua luni.
"Nu se poate sa scada atat de mult. Intelegem ca exista un declin natural, dar scaderea trebuie sa fie in limite, iar scaderea productiei OMV Petrom este cu mult peste limita declinului natural, chiar daca intelegem ca sunt distorsiuni in piata", a spus Popescu.
El a promis ca producatorii de gaze din Romania nu vor mai fi taxati in functie de pretul de referinta de la bursa de gaze din Viena, ci de pretul de pe piata din Romania.
"Am vorbit cu premierul si cu ministrul Finantelor si vom regla acest lucru, astfel incat pretul din Romania sa fie drept referinta, dar vreau buna credinta de la producatorii romani pentru stabilizarea productiei si cresterea ei", a pus in vedere ministrul.
De asemenea, in cadrul altui eveniment, Topul National al Firmelor 2021, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Popescu a spus ca, in prezent, criza gazelor naturale este creata artificial de Federatia Rusa, prin Gazprom, fiind nevoie de un front comun al tuturor statelor membre UE pentru a pune capat crizei.