Ministrul a mai anuntat ca membrii Guvernului se pregatesc sa lanseze
schema de ajutor de stat pentru compensarea partiala a pierderilor pentru chiriasii din centrele comerciale, care si-au suspendat activitatea in 2020 din cauza pandemiei. Pentru aceasta masura,
Guvernul a pregatit 160 de milioane de lei.
''Vom continua sa sustinem IMM-urile, afacerile mici, antreprenorii, pe cei care pun Romania in miscare, vom injecta capital in piata, miliarde de euro se vor duce catre afacerile din Romania, granturile nerambursabile au fost majorate la un miliard si jumatate de euro, vor ajunge in viitorul apropiat in conturile intreprinzatorilor.
Poate ca nu credeati, dar uitati ca se va intampla. Uitati in zilele urmatoare ca acest lucru se va intampla. Si exista de asemenea posibilitatea sa redeschidem schemele de ajutor 1, 2 si 3 pentru IMM-uri dupa ce primim acordul Comisiei Europene pentru a pune in aplicare masurile care au fost adoptate prin legea ce modifica Ordonanta 130 in Parlament.
Ne pregatim sa lansam schema de ajutor de stat pentru compensarea partiala a pierderilor pentru chiriasii din centrele comerciale, care si-au suspendat activitatea in 2020 nu din vina lor, ci din cauza pandemiei. Acolo avem un buget de 160 de milioane de lei”, a declarat ministrul.
Citeste si: Gandul serii. Patul de la ATI
Un miliard de euro destinat reabilitarii turismului. Virgil Popescu promite o schema de ajutor pentru acest domeniu puternic afectat de pandemie
''Pentru ca turismul a fost grav afectat, pe langa masurile deja puse in aplicare, pregatim schema de ajutor pentru compensarea partiala a pierderilor inregistrate in acest sector, in anul 2020 fata de 2019.
Totodata, in exercitiul bugetar urmator exista un miliard de euro destinat reabilitarii turismului, structurilor si retelelor turistice, si vom face destinatii turistice in Romania in asa fel incat turistii straini sa vina cu placere, iar romanii sa isi redescopere tara. Cu adevarat avem ce vedea in Romania. Si pentru ca avem ce arata, vreau sa vada o lume intreaga asta'', a explicat ministrul.
Si industria cinematografica va beneficia de o schema de ajutor de stat
''La Ministerul Economiei avem schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice. Da, dam bani celor care vin sa realizeze productii cinematografice in Romania, pentru a arata frumusetile patriei noastre.
Pentru asta am alocat 150 de milioane de euro pentru urmatorii trei ani. Si avem foarte multe planuri in dezvoltare, as putea sa continui sa va spun despre fiecare sector, dar nu vreau sa monopolizez aceasta discutie. Si romanii trebuie sa stie ca da, se poate, iar noi stim ce avem de facut pentru dezvoltarea si modernizarea economiei in Romania, avem resursele necesare si o vom face, asta este cel mai important lucru”, a mai spus Virgil Popescu.
''Sustinem cu tarie Green Deal-ul, sustinem cu tarie Pactul Verde European''
Virgil Popescu a mai anuntat ca o alta prioritate pentru Guvernul PNL o reprezinta investitiile strategice pentru securitatea energetica a Romaniei.''Sustinem cu tarie Green Deal-ul, sustinem cu tarie Pactul Verde European, nu doar ca plan de modernizare, ci ca un legamant pe care il facem ca sa lasam o mostenire verde generatiilor viitoare, copiilor mei, ai nostri, alor nostri, ai tuturor romanilor. Ei trebuie sa beneficieze de acest pact verde european, alaturi de noi toti. Realizam investitii strategice pentru securitatea energetica a Romaniei, pentru ca altfel nu vom putea functiona'', a spus Popescu.
''Facem investitii in domeniul energiei nucleare, in parteneriat cu Statele Unite ale Americii, Franta si Canada, in valoare de 9 miliarde de euro'', a mai adaugat ministrul.
Nu in ultimul rand, ministrul Economiei a mai anuntat ca PNL va moderniza retelele de transport de energie electrica, precum si retelele de transport de gaze.
Virgil Popescu: ''Am pregatit programe si scheme de ajutor de stat in domeniul energetic''
''Pregatim modernizarea si extinderea retelei de transport de gaze, un buget de 9 miliarde de lei. Extindem reteaua de distributie a gazelor naturale pentru ca gazul romanesc sa ajunga in casele romanilor. Pentru asta alocam un miliard de euro din bani europeni si ii multumesc ministrului Fondurilor Europene care a fost foarte deschis la acest subiect. Sustinem exploatarile, si va spun cu fermitate, exploatarile de gaze naturale offshore din Marea Neagra, dar pentru asta avem nevoie de o noua majoritate parlamentara care sa inteleaga cat de important este acest proiect. Avem solutii si pentru cei care pun umarul la dezvoltarea industriei si economiei romanesti si vrem sa ii ajutam pentru a fi mai competitivi.
De aceea am pregatit programe si scheme de ajutor de stat in domeniul energetic. Schema de ajutor pentru cresterea competitivitatii industriei, prin exceptarea de la plata certificatelor verzi a consumatorilor industriali, 75 de milioane de euro buget anual. Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea intreprinderilor expuse unui risc de relocare, ca urmare a costurilor emisiilor de gaze cu efect de sera, 290 de milioane de euro. Schema de ajutor de minimis privind finantarea intreprinderilor mici si mijlocii si a domeniului HoReCa pentru instalarea sistemelor panourilor fotovoltaice si a statiilor de incarcare pentru vehicule electrice, 200 de milioane de euro. Da, sunt scheme de ajutor pentru a dezvolta sistemul energetic national si a ajuta companiile sa devina mult mai competitive”, a explicat ministrul Virgil Popescu.
Citeste si: Ghidul managerului. Cum ii protejeaza Codul muncii pe salariatii care urmeaza sa fie concediati
Virgil Popescu sustine ca Executivul liberal a demonstrat ca poate face multe lucruri bune pentru Romania, ''intr-un timp record''
Ministrul Economiei a mai spus ca Executivul liberal a adoptat multe masuri eficiente in anul de cand se afla la guvernare si ca va continua sa guverneze cu o strategie bine definita bazata stabilitate si predictibilitate.
''In aceasta perioada dificila, este foarte important sa avem un plan si o strategie bine definita pentru viitor, iar un plan si o strategie nu poate sa nu contina doua concepte simple: stabilitate si predictibilitate.
Asta trebuie sa ofere un Guvern investitorilor, asta am oferit noi in acest an de guvernare si vom oferi in urmatorii patru ani de guvernare, stabilitate si preedictibilitate tuturor investitorilor. Da, intr-un an de zile am reusit sa facem multe lucruri si vom face mai departe si mai multe lucruri.
Pentru ca de ce spunem acest lucru? Pentru ca stim ce avem de facut pentru dezvoltarea economiei romanesti, pentru ca avem resursele necesare si pentru ca sigur o vom face. Da, noi putem sa facem acest lucru si am demonstrat intr-un an de zile. Am facut deja multe, multe intr-un timp record”, a mai spus ministrul Virgil Popescu.