Raportul in cauza a fost intocmit la comanda Ministerului Muncii de Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS), Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) si compania specializata Novel Research, acesta purtand numele “Evaluarea necesarului de competente al economiei romanesti”. De asemenea, raportul este insotit si de o serie de cateva zeci de rapoarte facute de directiile de specialitate din cadrul Ministerului Muncii.
Raportul intocmit de Ministerul Muncii ne mai arata ca in anul 2025, la nivelul economiei nationale, cea mai mare cerere de forta de munca este previzionata pentru persoanele cu nivel inalt de instruire, urmand sa fie nevoie de aproximativ 1.3 milioane de angajati cu studii universitare. Totodata, specialistii din cadrul Ministerului Muncii se asteapta si la o cerere de munca masiva si pentru persoanele cu nivel mediu de instruire, urmand sa fie nevoie de peste un milion de angajati cu studii medii.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, Ministerul Muncii se asteapta ca cea mai mare cerere de forta de munca sa se inregistreze in domeniul constructiilor, in urmatorii ani urmand sa fie nevoie de aproximativ 285.000 de muncitori calificati si asimilati. Cei care doresc sa se angajeze in urmatorii ani in aceste domenii au nevoie de competente precum executarea lucrarilor de tencuire, zidaire, repararea instalatiilor si asa mai departe.
Si in domeniul sanatatii si produselor farmaceutice este previzionat un nivel ridicat al cererii de forta de munca, Ministerul Muncii asteptandu-se sa fie nevoie de aproximativ 118.000 de angajati in acest sector in urmatorii cinci ani. Totodata, va fi nevoie si de peste 80.000 de tehnicieni in prepararea si distribuirea produselor farmaceutice. In raport se mai arata ca in domeniul sanatatii va fi nevoie de specialisti - cadre medicale cu pregatire - medici, ingineri chimisti, biologi, dar si de tehnicieni si lucratori in servicii de ingrijire sau de igiena.
Bineinteles, si in industria auto va fi raportata o cerere mare de forta de munca, acest domeniu fiind intr-o continua dezvoltare in tara noastra. Ministerul Muncii estimeaza ca va fi nevoie in urmatorii cinci ani de peste 90.000 de persoane calificate care sa se angajeze in acest sector.
Mergem mai departe catre domeniul “Bioeconomie, biofarmaceutica si biotehnologii”, specialistii care au intocmit raportul mai sus mentionat ajungand la concluzia ca in urmatorii cinci ani va fi nevoie de aproximativ 395.000 de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit.
Tehnologia informatiei si comunicatiilor este un domeniu de activitate in continua dezvoltare la aceasta ora, ceea ce inseamna ca si cererea de forta de munca va creste simtitor in urmatorii ani. In aceste conditii, Ministerul Muncii se asteapta ca pana in anul 2025 sa fie nevoie de aproximativ 76.000 de persoane care sa aiba competente in elaborarea de prototipuri de aplicatii sau in intretinerea bazelor de date.
Ultimele NOUTATI
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Partenerii nostri
Bilete de valoare in 2025. Conditiile de acordare si legile aferente
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Prelungirea detasarii transnationale in 2025. DOCUMENTE necesare
Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creanta
Dividende repartizate in 2025: Mod de calcul CASS si cum se completeaza Declaratia Unica
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatorii
Prag pentru consumul de droguri la volan? Decizia ICCJ
Drepturile pasagerilor la zborurile internationale: ce trebuie sa stie calatorii din Romania?