Ministerul Finantelor se indura de mediul de afaceri: nu va introduce noi taxe si se va intalni frecvent cu antreprenorii
dialog antreprenoritaxe 2022buget 2022
A fi antreprenor, om de afaceri in Romania este o dovada de eroism. Cine se incumeta sa mai deschida un business sau sa nu-l inchida pe cel existent ar trebui laudat. Unul dintre principalele inconveniente este ca regimul fiscal se poate schimba radical de azi pe maine, desi lucrul asta este interzis prin lege.
Antreprenorii, managerii, patronii de afaceri nu sunt bagati in seama decat cand trebuie sa plateasca taxe si impozite. Parerea lor este ceruta rar si, in si mai putine cazuri, ascultata.
Se pare ca noul ministrul al Finantelor intentioneaza sa schimbe ceva in acest sens. Adrian Caciu a decis intalnirea periodica cu reprezentantii mediului de afaceri din Romania pentru asigurarea sustenabilitatii politicilor finaciar-fiscale si consolidarea parteneriatului dintre mediul antreprenorial si guvern.
Prima intalnire din aceasta serie a avut loc ieri si la ea au participat reprezentanti ai Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin, Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei si Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
Ministrul Finantelor a prezentat cadrul macroeconomic care va sta la baza proiectului de buget pentru 2022, politica fiscala pentru anul urmator, necesitatea infiintarii unui Consiliu Consultativ la nivelul Ministerului Finantelor si schemele de ajutor pentru IMM-uri si programele destinate cresterii gradului de digitalizare a economiei.
Fara taxe noi, in 2022
"Vom construi bugetul pentru 2022 fara noi taxe. Orice modificare a regimului fiscal va fi facuta in mod predictibil, doar in urma unui dialog cu dumneavoastra, reprezentantii mediului de afaceri.
Acum, Romania are nevoie de solidaritate pentru a-i proteja pe romanii cu venituri mici de cresterea preturilor, in special a celor de la energie.
Vom face asta stimuland economia si firmele care produc in Romania, indiferent de nationalitatea actionariatului lor, fiindca tot ce se fabrica in Romania se face cu angajati romani.
Un produs fabricat in Romania inseamna locuri de munca pentru romani. Sustinand producatorii din Romania, oferim garantii mai mari pentru sute de mii de angajati ca vor avea locuri de munca stabile si sigure", a declarat ministrul Finantelor.
In prezentarea programului economic al noii guvernari, s-au subliniat solutiile si schemele de ajutor pentru IMM si companiile mari.
Scopul declarat al bugetului pe 2022 este sa sprijine toate companiile care fabrica produse cu valoare adaugata ridicata, sa sprijine companiile care fac exporturi si sa implementeze programe destinate cresterii gradului de digitalizare a economiei.