Ministerul Finantelor propune un nou regim de impozitare pentru firmele romanesti: asta ne-am asumat prin PNRR
schimbare impozitare firmeschimbare cod fiscalregim impozitare imm
Regimul fiscal din tara noastra continua sa se schimbe dupa cum bate vantul. Iar actualul guvern hibrid PSD-PNL nu face exceptie in a da peste cap activitatea firmelor, de data aceasta pe cea a microintreprinderilor. Justificarea este ca trebuie luate masuri in baza Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Conform unui proiect de Ordonanta publicat de
Ministerul Finantelor, pragul veniturilor pana la care o firma poate fi incadrata in categoria de microintreprindere se va reduce, in 2022, la 500.000 de euro, de la un milion de euro.
In prezent, cotele de impozitare pentru microintreprinderi sunt de 1% din valoarea veniturilor, pentru firmele cu unul sau mai multi salariati, si de 3% pentru cele fara salariati, iar IMM-urile sunt impozitate cu 16% din valoarea profitului.
Teoretic, reducerea pragului veniturilor pana la care o firma poate fi incadrata in categoria de microintreprindere presupune ca firmele care au afaceri d epeste 500.000 de euro vor plati mai mult, dar, pentru firmele cu cifre de afaceri mari si profit mic, masura ar putea fi benefica, acestea urmand sa plateasca un impozit mai mic.
Potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ, Romania si-a asumat revizuirea cadrului fiscal, fiind prevazuta si modificarea prevederilor specifice impozitului pe veniturile microintreprinderilor in sensul reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal.
Luand in considerare necesitatea indeplinirii obiectivelor din PNRR, MF propune reducerea plafonului de aplicare a sistemului de impozitare a veniturilor microintreprinderilor, de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) se opune ferm schimbarii regimului de impozitare a microintreprinderilor, si trage un semnal de alarma asupra riscului iesirii de pe piata a unor astfele de firme.
"In cadrul PNRR, sunt mentionate modificari ale sistemului de impozitare a microintreprinderilor astfel: in Partea II. Componenta 8 - Reforma fiscala si reforma sistemului de pensii, la punctul 17 Asistenta tehnica pentru revizuirea cadrului fiscal, se enunta cu titlu de exemplu reducerea treptata a beneficiarilor sistemului special de impozitare pentru microintreprinderi.
La acest moment si pe baza datelor existente intern, se estimeaza o diminuare graduala a numarului de contribuabili care beneficiaza de acest regim fiscal, dupa cum urmeaza: scadere de 15% in primul an, scadere de 33% in anul 2, scaderea cu 33% in anul 3.
Raportat la situatia financiara a celor 490.000 de microintreprinderi din Romania, care au inregistrat venituri in 2019, realizata de catre Ziarul Financiar, acestea au o cifra de afaceri de 203,6 miliarde de lei.
Aplicandu-se 1% la veniturile obtinute de microintreprinderi, rezulta ca statul a incasat in medie 2,03 miliarde de lei, reprezentand 414 milioane euro la un curs de schimb de 4,9 lei", potrivit unui comunicat al CNIPMMR.
Consiliul mentioneaza ca, in conditiile trecerii la impozitul pe profit de 16% conform celor mentionate in PNRR, este putin probabil sa existe incasari suplimentare la bugetul de stat, in practica veniturile incasate la bugetul de stat diminuandu-se cu sumele care nu vor mai fi platite sub forma impozitului pe venit.
CNIPMMR considera ca introducerea impozitului de 16% pe profit scade sumele aflate la dispozitia antreprenorilor, ceea ce se transpune in lipsa de lichiditati, creditare scazuta, investitii reduse, pierderea competitivitatii, disparitia unor microintreprinderi.
Cate firme ar putea trece la impozitarea pe profit
Potrivit
Profit.ro, dintre cele 679.000 de microintreprideri care au depus situatiile financiare anuale pentru 2020, 607.000 aveau venituri mai mici de 500.000 de euro.
Rezulta ca 72.000 de microintreprinderi ar trebui sa treaca la impozitare pe profit. Avand in vedere ca situatia financiara a multor microintreprinderi a fost afectata si in 2021 de restrictiile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, numarul celor care au afaceri peste 500.000 de euro si ar fi afectate de aceasta schimbare de plafon ar putea fi mai redus.
”Ma bucur ca am stabilit un prag care sa nu fie de 100.000 de euro, cum era propunerea initiala, ci am reusit sa-l ducem la 500.000 de euro, in ceea ce inseamna cifra de afaceri pentru microintreprinderi, in Romania existand peste 420.000, din totalul de 700.000 de societati comerciale, care sunt microintreprinderi si care platesc impozit pe cifra de afaceri.
Consideram ca trebuie sa sprijinim in continuare pe acestia, chiar daca pragul scade un pic, dar era prea mult sa scada la 100.000 de euro", a spus Rares Bogdan, prim-vicepresedintele PNL, la Profit News TV.
El a adaugat ca, fiind vorba despre o modificare adusa Codului Fiscal, noul plafon va fi operabil din 1 iulie. Potrivit PNRR, numarul de microintreprinderi ar urma sa scada cu 15%, in primul an de aplicare a masurilor de restrictionare; cu 33%, in anul al doilea, si cu 33%, in anul al treilea.