Ministerul Economiei si ASE au lansat un curs de educatie antreprenoriala
curs antreprenoriatantreprenoriase bucuresti
Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) si Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti au lansat in parteneriat un curs facultativ de educatie antreprenoriala la Facultatea de Relatii Economice Internationale, in cadrul caruia seminarele sunt sustinute de antreprenori.
Initiativa, dedicata studentilor din anul al doilea din cadrul Facultatii de Relatii Economice Internationale (ASE Bucuresti), face parte din programul "Primul meu business plan" al Ministerului Economiei si isi propune organizarea a 14 intalniri cu tineri antreprenori.
Programul a fost initiat ca o serie de workshopuri gratuite, iar, in cadrul ASE, a devenit curs facultativ. Acesta se numeste “Consiliere, Mediere si Mentorat in Afaceri” si il are titular pe Catalin Razvan Dobrea, profesor universiatar doctor in cadrul ASE Bucuresti. Discutiile cu tinerii antreprenori se constituie in partea practica a acestui curs.
Seminarele sunt sustinute de catre: Cristian Nicolae, membru fondator John Maxwell Team Romania, cofondator SoftExpert Mobility; Mihai Rotaru, cofondator CleverTaxi; Bogdan Rusu, fondator Bogdan Rusu Services&Trading; Alexander Stoica Marcu, fondator 101 trandafiri, in top 30 studenti antreprenori din Europa conform Global Student Entrepreneurship Awards; Razvan Andrei Nacea, CEO Seytour Medical Tourism; Florin Stoian, fondator Yellow.Menu; Mihai Patrascu, CEO si fondator Evomag; Antoaneta Mares, fondatoare Blouse Roumaine Shop; Viorel Udma, managing partner Accendo; Octavian Badescu, fondator Sameday Courier; Marius Bostan, membru fondator al Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri (FNTM) si initiator al proiectului de repatriere prin antreprenoriat RePatriot.
"Cand am inceput acest proiect l-am gandit ca pe o serie de intalniri informale intre studenti si tineri antreprenori. Insa partenerii nostri din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si-au dorit ca aceste workshopuri sa devina un curs.
Si, intr-adevar, un astfel de curs in care studentii pot afla de la antreprenori ce presupune un business ar trebui sa fie in programa oricarei institutii de invatamant cu profil economic", a declarat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in cadrul MECRMA.
Printre temele abordate la seminarele din cadrul cursului, se numara: realizarea unui plan de afaceri (informatii generale), dezvoltare de produs, analiza pietei, planul de vanzari si de marketing, management si structura organizationala, riscuri in demersul antreprenorial, planificare financiara, surse de finantare, pregatirea pentru pitch.
Cursul are 3 ECTS (puncte-credit), care pot fi obtinute doar de catre studentii anului al doilea la Facultatea de Relatii Economice Internationale, in urma unui examen, constand in prezentarea unui plan de afaceri.
Programul se va incheia cu o competitie de idei de business deschisa tuturor participantilor, cu premii in stagii de CEO/ Entrepreneur shadowing (timp petrecut alaturi de un antreprenor sau CEO) si stagii de internship.
Seminarele derulate in cadrul cursului “Consiliere, Mediere si Mentorat in Afaceri” fac parte din programul “Primul meu business plan”, proiect constand intr-o serie de workshopuri de educatie antreprenoriala pentru studenti.
"Primul meu business plan" este un proiect de educatie antreprenoriala, lansat in mai 2016, de MECRMA, in parteneriat cu opt universitati de stat si private, atat din Bucuresti cat si din alte orase.
Workshopurile se adreseaza studentilor acestor universitati si sunt sustinute de antreprenori si reprezentanti ai institutiilor statului care acorda finantare nerambursabila sau administreaza granturi din fonduri europene.
Pana acum, au acceptat sa se implice in acest program 28 de antreprenori. Proiectul se deruleaza in parteneriat cu: ASE Bucuresti; Universitatea din Bucuresti; Universitatea Politehnica din Bucuresti; Universitatea "Spiru Haret" din Bucuresti; Universitatea "Nicolae Titulescu" din Bucuresti, Universitatea Dunarea de Jos din Galati; Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu si Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti.
De asemenea, proiectul se desfasoara in parteneriat cu Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM), care ofera 100 burse pentru studenti, acestea constand in programe de training online in domeniul antreprenoriatului.
Programul ofera stagii de CEO/ Entrepreneur shadowing (timp petrecut alaturi de un antreprenor sau CEO) si internship-uri pentru studenti.
"Primul meu business plan" isi propune implicarea a cel putin 100 de studenti din fiecare universitate. Astfel, la finalul primului an, ar trebui ca minimum 1.000 de studenti sa fi parcurs programul.Ministerul Economiei si ASE au lansat un curs de educatie antreprenoriala.