Ministerul Agriculturii dedica un targ tematic produselor din Regiunea Clujului
targuri madrtarg produse clujtarguri primavaraproduse traditionaleevenimente madr
La inceputul primaverii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) isi deschide portile pentru a gazdui o expozitie cu vanzare de produse agroalimentare romanesti din zona Clujului.
Manifestarea gazduita de MADR este organizata in parteneriat cu Consiliul Judetean Cluj, prin intermediul brandului Produs de Cluj, fiind prima dintr-o serie de astfel de actiuni ce urmaresc promovarea traditiilor locale din diferite regiuni ale Romaniei.
Prin astfel de evenimente, MADR vorea sa evidentieze importanta valorificarii materiei prime autohtone care poate genera valoare adaugata prin prelucrarea acesteia, in vederea inregistrarii si recunoasterii produselor agroalimentare de calitate romanesti pe plan national si european.
MADR a acordat pentru judetul Cluj 19 atestate de produs traditional, un atestat de produs reteta consacrata, iar 52 de produse au dobandit mentiunea de calitate facultativa produs montan.
Arealul judetului Cluj se afla in aria geografica aprobata de Comisia Europeana pentru bautura spirtoasa Palinca, care, din anul 2018, este inregistrata ca Indicatie Geografica.
Chiar in inima Bucurestiului, vizitatorii vor avea ocazia de a descoperi gustul bucatelor ardelenesti, realizate dupa retete traditionale. La evenimentul dedicat produselor de Cluj vor participa 40 de producatori clujeni si mesteri populari artizani.
Bucurestenii vor putea regasi la targ produse agroalimentare atestate ca produs montan din zona Belis, comuna Manastireni din categoria produselor lactate, precum: telemea, cas de oaie, cas afumat, branza de burduf, branza cu ardei si branza cu marar.
Cei interesati vor putea alege dintr-o gama variata de produse din lapte si carne, miere de albine, dulceturi si sucuri naturale, turta dulce, paine, prajituri si ciocolata de casa, conserve din legume si vinuri de masa.
Avand in vedere ca luna martie este dedicata doamnelor, la targ veti putea gasi cele mai potrivite cadouri traditionale realizate de mesteri artizani, precum obiecte de artizanat, costume populare specifice zonei si accesorii aferente acestora, bijuterii lucrate manual, articole de marochinarie, produse cosmetice bio si produse pe baza de lavanda.
Pe parcursul celor patru zile ale targului, atmosfera va fi animata de spectacole folclorice specifice zonei Vaii Somesului.
Producatorii din mediul rural care pun in valoare materiile prime locale reprezinta un pilon important pentru economia rurala. MADR sustine conceptul de lant scurt, in cadrul caruia producatorul se intalneste direct cu consumatorul, fara intermediari.
In acest sens, autoritatile locale sunt implicate in identificarea produselor care pot deveni branduri locale si in acordarea de sprijin neconditionat producatorilor locali.
Programul de vizitare al targului este, in perioada 5 - 8 martie 2020, intre orele 10.00-18.00.