Ministerul Agriculturii aloca 145 de milioane de euro pentru sistemul de irigatii
daniel constantinagriculturairigatiiagricultoriseceta
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) sustine ca pentru modernizarea sistemului de irigatii pentru urmatorii 5 ani este nevoie de un miliard de euro. Incepand din 2016, Daniel Constantin intentioneaza sa aloce anual suma de 145 milioane euro din bugetul de stat pentru reabilitarea sistemului.
Daniel Constantin spera ca pana in 2020 infrastructura secundara si principala sa fie reabilitate. Astfel, in 2016, pentru modernizarea sistemului de irigatii se vor aloca 145 de milioane de euro, urmand ca an de an suma sa creasca cu 17% fata de anul precedent.
"Infrastructura de irigatii principala trebuie sa ramana in proprietatea statului prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, astfel incat sa facem reabilitarea din fonduri publice, de la bugetul consolidat. Sper ca, odata aprobata aceasta lege /a bugetului, n.r./ sa avem distinct sumele in bugetul ministerului. Avem fonduri pentru reabilitarea infrastructurii secundare pentru perioada 2014-2020, perioada in care ar trebui sa fie contractate toate fondurile pe care le avem la dispozitie, adica 435 de milioane de euro. Personal, eu cred ca ele vor fi contractate in 2016, cel tarziu in 2017. Astfel, vom avea pana in 2020 toata infrastructura secundara reabilitata.
In paralel, in acesti cinci ani, ar fi bine sa alocam sume in fiecare an, astfel incat sa reabilitam si infrastructura principala, fara de care va fi foarte greu sa folosim infrastructura secundara. Din acest motiv, tinand cont ca avem nevoie de un miliard de euro pentru infrastructura principala, propunerea pe care noi am facut-o este ca, in primul an, in 2016, sa alocam 145 de milioane de euro si, an de an, suma sa creasca cu 17% fata de anul precedent", a spus Constantin.
O alta masura importanta este trecerea infrastucturii secundare de irigatii in proprietate privata.
Ministrul sustine ca ar fi necesar ca fermierii sa aiba un abonament anul pe care-l plateasca pentru servicii de irigare si desecare.
Sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 750.000 de ha, si cu toate acestea agricultorii nu le pot folosi din cauza preturilor prea mari la apa si energie. Judetele cele mai afectate de seceta sunt Galati, Botosani, Vaslui, Iasi, Arges, Bacau, Neamt, Suceava, Vrancea, Bihor, Salaj, Constanta, Teleorman si Olt.
"Avem infrastructura de irigatii care deservește 750.000 de hectare. La ora actuala nu se iriga din cauza costurilor. Atunci introducem un abonament pe baza caruia fiecare fermier care este intr-o amenajare de irigatii trebuie sa plateasca pentru irigare sau pentru desecare chiar si atunci cand nu ploua, iar acest lucru ne va permite sa umplem cu apa canalele din infrastructura secundara de irigatii", a subliniat Daniel Constantin.
Foto: www.anadolujet.com
Sursa: Agerpres