Ministerul Agriculturii a inceput lupta cu grindina
rachete antigrindinasistem antigrindinacombatere grindina
In urma fenomenelor atmosferice severe din 24 aprilie 2018, in zonele arondate Unitatilor de combatere a caderilor de grindina Moldova 1 Iasi si Moldova 2 Vrancea, prin punctele de lansare din cadrul Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor, au fost realizate activitati de combatere a caderilor de grindina.
Astfel, Punctele de lansare din Unitatile de combatere a caderilor de grindina (UCCG) Iasi au intervenit, in intervalul orar 16.50-19:12, cu 42 de rachete antigrindina, pentru combaterea caderilor de grindina din zonele Maxut, Valea Racului, Ruginoasa, Hodora, Coarnele Caprei, Codaesti si Averesti.
Formatiuni noroase convective s-au manifestat si in zona de sud a Moldovei, astfel ca, in aceeasi zi, intre orele 16.24-17.01, punctele de lansare din cadrul UCCG Vrancea au utilizat alte 6 rachete pentru combaterea caderilor de grindina din zonele Varnita, Bolotesti si Beciu, a informat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Acestea sunt primele actiuni de interventii active in atmosfera din sezonul 2018 de combatere a caderilor de grindina, care a inceput pe 15 aprilie.
Data aparitiei fenomenelor meteorologice periculoase, inregistrate in 24 aprilie in aceasta zona, este mult mai avansata fata de 2017, cand primele actiuni de combatere au avut loc pe 7 mai, in judetul Prahova, cu un consum total de 7 rachete antigrindina lansate din 3 puncte.
De asemenea, si intensitatea fenomenelor de la Iasi a fost peste medie, fiind specifica furtunilor cu grindina din lunile iunie-iulie, cu un consum mare de rachete antigrindina pentru fiecare interventie.
Potrivit MADR, toate actiunile de combatere a caderilor de grindina prin interventii active in atmosfera au avut efectul scontat, iar, in zona protejata, nu s-au inregistrat pagube.
In Romania, implementarea Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) a inceput in anul 2000, ca urmare a necesitatii adoptarii unor masuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindina, ploi torentiale, seceta.
Scopul SNACP este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, etc) precum si a comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice.
Citeste si:
Burse pentru viitorii agricultori
Reglementarea activitatii de interventii active in atmosfera este realizata prin Legea nr.173/2008 privind interventiile active in atmosfera si prin hotarari ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a institutiei responsabile si a programului de dezvoltare a SNACP pana in 2024, prin etape anuale.
Managementul sistemului revine Autoritatii pentru Administrarea SNACP structura de specialitate din subordinea MADR.