Milioane de romani se trezesc azi cu o stire surpriza: pensiile lor incep sa creasca
pilonul doi de pensiipensii private
Milioane de romani care contribuie la
Pilonul 2 de pensii private primesc astazi o veste cel putin neasteptata. Dupa o perioada in care fondurile care administreaza banii s-au confruntat cu scaderi ale randamentelor, iar banii oamenilor din conturi pareau ca intra la apa, iata ca pensiile incep sa creasca, din nou. Amintim ca la Pilonul 2 de pensii contribuie nu mai putin de opt milioane de oameni!
Ultima luna a adus cresteri semnificative in conturile romanilor care contribuie la acest pilon secundar de pensie, in speranta unei batraneti mai lipsite de griji si de dependenta fata de pensia obisnuita de la stat.
"Toate cele sapte fonduri de pensii administrate privat au inregistrat cresteri in luna iulie, acest lucru datorandu-se faptului ca toate au o expunere substantiala pe titluri de stat, elementele ale caror randamente au determinat atat scaderile de dupa inceputul razboiului din Ucraina, cat si cresterile din ultima luna. Altfel spus, sumele acumulate in conturi au scazut pentru ca titlurile de stat au fost cotate la valori mai mici si apoi au crescut pentru ca titlurile de stat si-au inversat dinamica. Totusi, se remarca evolutia VUAN in cazul Metropolitan Pensii, administratorul celui de-al treilea fond din piata ca marime, peste 1,1 milioane de cotizanti. Practic, la data de 18 august, pierderile fusesera recuperate aproape complet, potrivit raportarilor", arata o analiza
economica.net.
In ultimele luni, romanii se uitau cu groaza la suma contributiilor ce li se adunase in conturile fondurilor ce administreaza banii, deoarece sumele incepusera sa scada. Cauza principala era deteriorarea valorii titlurilor de stat, punctau economistii.
E normal sa existe volatilitate. In cel mai rau caz, valoarea contributiilor e asigurata, nu se pierde niciodata
Desi a fost o perioada tensionata, specialistii au facut intotdeauna apel la calm si le-au explicat oamenilor ca volatilitatea e ceva firesc pe pietele financiare in acest moment: "Momentele de volatilitate si scadere sunt firesti si apar periodic pe pietele financiare, insa ele nu sunt motiv de panica. Banii aflati in Pilonul II de pensii sunt administrati prudent si responsabil, conform tuturor reglementarilor in vigoare si celor mai bune principii de investitii si guvernanta", a declarat Radu Craciun, presedintele APAPR.
Mai mult, nu uitati ca valoarea contributiilor totale este garantata de stat! Sumele din conturi nu pot scadea mai mult de un plafon minim prestabilit. In situatia in care oamenilor le dispar din conturi mai multi bani decat au cotizat, administratorul e obligat de lege sa completeze suma pana la nivelul contributiilor. In situatia in care nu poate realiza acest lucru, nu are banii necesari, alt administrator preia sarcina, iar cel in cauza va fi retras.
Important: contributia la Pilonul 2 este obligatorie persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare si contribuie la sistemul public de pensii. Sistemul e facultativ persoanele in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii. De anul viitor, contributia la Pilonul 2 va fi majorata. Romanii vor contribui cu 4,75% din salariul brut, incepand din 2023, fata de 3,75% cat este cotizatia actuala.
Foto: freepik