Milioane de romani, ajutati cu bani de la stat pentru alimente, in 2023. Bonus: 400.000 de elevi vor primi bani pentru rechizite scolare
ajutoare de la statvouchere socialebani pentru rechizite
Anul 2023 le va aduce romanilor vulnerabili o serie de ajutoare de la stat, lansate de Guvern cu scopul de a micsora povara scumpirilor de pe umerii lor.
Premierul Nicolae Ciuca tocmai a vorbit despre impactul a doua masuri ce vor fi in vigoare anul acesta si care vor ajuta milioane de romani sa treaca peste criza preturilor mari.
Este vorba despre oferirea de
vouchere sociale pe tot parcursul anului 2022. Din doua in doua luni, romanii cu venituri mici vor primi cate 250 de lei bani de la stat, pentru a-si achizitiona alimente de baza. Aproximativ 2,4 milioane de romani vor beneficia de aceasta forma de sprijin, in 2023.
De asemenea, a doua masura are impact asupra a 400.000 de elevi din familii vulnerabile din punct de vedere socio-economic. Ei vor primi de la stat bani pentru a-si achizitiona rechizite, in incercarea autoritatilor de a diminua riscul abandonului scolar in familiile nevoiase.
Milioane de romani vor primi vouchere sociale, iar sute de mii de elevi vor beneficia de bani pentru rechizite
"In contexte economice dificile, este datoria noastra sa ajutam categoriile vulnerabile. Am facut-o in 2022 si vom continua si anul acesta. Am identificat modalitati prin care acest sprijin sa fie acordat de Guvern prin fonduri europene, astfel incat sa putem veni direct in ajutorul cat mai multor cetateni.
In 2023, peste 2,4 milioane de romani vor primi sprijin 250 de lei, la fiecare doua luni, pentru alimente. De asemenea, aproximativ patru milioane de romani vor beneficia, in lunile februarie si septembrie, de 700 de lei pentru plata facturilor la energie, la nivelul fiecarei gospodarii.
Pentru cei din medii defavorizate, peste 400.000 de elevi vor fi ajutati cu 500 lei pentru achizitia de rechizite si imbracaminte in anul scolar 2022-2023, iar mamele cu nou-nascuti vor primi un tichet social de 2.000 de lei", a transmis premierul, intr-un mesaj postat zilele acestea pe pagina sa de Facebook.
In incheierea mesajului sau, prim-ministrul a adaugat: "O guvernare responsabila este aceea care are grija de toti cei aflati in nevoie, prin cele mai rapide si eficiente modalitati, fara a destabiliza insa bugetul statului si fara a stopa investitiile. Programele prin fonduri europene sunt o solutie pe care vom continua sa o accesam in mod inteligent si cu rezultate vizibile pentru romani".
Anul acesta este extinsa lista de beneficiari ai voucherelor sociale
Concret, in 2023 vor primi vouchere sociale:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru transele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru transele din anul 2023;
b) persoanele – copii si adulti -, incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru transele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru transele din anul 2023;
c) familiile cu cel putin 2 copii in intretinere ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru transele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru transele din anul 2023;
d) familiile monoparentale ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru transele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru transele din anul 2023;
e) familiile si persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare.
Veniturile mentionate sunt cele nete, determinate prin adunarea tuturor veniturilor pe care le poate avea o persoana: pensii din acordate in sistemele neintegrate sistemului public de pensii, venituri din drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din premii si jocuri de noroc sau venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 117 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Foto: manager.ro