Miliardarii lumii se refugiaza in Dubai, in timp ce omenirea asteapta al patrulea val pandemic
miliardari dubairelocare dubaipandemie dubai
Titlul filmului "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" poate fi parafrazat in cum mi-am petrecut al patrulea val al pandemiei. Criza sanitara a afectat intreaga lume, insa se pare ca exista locuri mai sigure decat altele, in care bogatii lumii isi gasesc - cel putin asa cred ei - refugiu din calea noului val de epidemie care matura planeta.
Unul dintre aceste refugii este
Dubaiul. Emiratul nu este destinatie doar de shopping sau de turism, ci si de resedinta mai mult sau mai putin temporara pentru cei care vor sa plece din orase mult mai agitate si in care pandemia a dus la cresterea criminalitatii.
Printre cei care au ajuns din acest motiv in Dubai, in aceasta vara, direct de pe coasta de vest a SUA, se numara un antreprenor din domeniul tehnologiei. Acesta si familia lui au ajuns in emirat cu arme si bagaje, incarcate in 30 de masini scumpe. Cam tot ce-i trebuie unui miliardar pentru a incepe o noua viata in Dubai, relateaza Forbes.com.
Miliardarul, care nu si-a dezvaluit identitatea, sustine ca Dubaiul este foarte sigur pentru el si pentru copii sai, in conditiile in care orasul Los Angeles nu mai e ce a fost odata, mai ale in conditiile cresterii criminalitatii.
Insa, sa gasesti o casa care sa poata primi o familie cu pretentii si cele 30 de masini nu a fost o sarcina usoara, potrivit lui Rohal Kohyar, director de marketing al Luxhabitat Sotheby's International Realty, insa, in cele din urma, el a gasit o vila pe propria proprietate privata, vila care avea si un subsol care putea fi transformat intr-un garaj urias.
Nici stabilirea sediului unei afaceri care incorporeaza averea familiei nu a fost floare la ureche, drept pentru care a fost nevoie de nu mai putin de 30 de specialisti.
In acelasi timp, firmele de recrutare de personal pentru miliardarii care se relocheaza nu au stat cu mainile in san. Oricat de bine ar fi in Dubai pentru oamenii foarte bogati, nu la fel privesc lucurile potentialii angajati ai acestora, care au nevoie de stimulente salariale serioase pentru a veni sau a se intoarce in buza desertului.
Asta, pentru ca, de la inceputul pandemiei, multi expati au plecat din Dubai in tarile din care venisera, iar cu atatea familii bogate care se muta acum in Dubai, recrutorii trebuie sa ofere stimulente mari pentru a atrage profesionistii inapoi in emirat.
Kohyar estimeaza ca 20 de miliardari au cumparat proprietati in Dubai anul acesta, iar firma sa a inregistrat o crestere de aproximativ 300% a afacerilor, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Potrivit autoritatilor imobiliare din Dubai, volumul vanzarilor de proprietati a crescut cu 136,5%, in august 2021, in comparatie cu aceeasi luna a anului trecut. Vanzarile de vile au crescut cu 124%, multe dintre acestea ridicandu-se la preturi de 27 milioane de dolari americani. Daca, in ceilalti ani, agentiile imobiliare vindeau una sau doua vile la aceste preturi, in 2021, au vandut, deja, noua.
Astfel de boomuri imobiliare au mai avut loc, dar cel de acum difera, intrucat oamenii nu cumpara proprietatile ca sa le inchirieze sau sa le vanda mai scump, dupa cativa ani, ci ca sa locuiasca in ele si sunt foarte grabiti, unii nemaiavand rabdare sa fie 100% terminate si finisate.
Si mai este ceva diferit: noii locatari vin din tari europene importante, precum Marea Britanie, Elvetia si Germania, iar dintre cei care isi muta si afacerile aici, cei mai multi sunt din SUA si Marea Britanie sau chiar din Singapore si Hong Kong.
Multi au fost impresionati de modul in care Dubai a gestionat pandemia: vaccinurile au fost disponibile imediat pentru cele trei milioane de rezidenti din Dubai, testele PCR testele sunt ieftine si se gasesc pe toate drumurile, iar tara a fost in izolare interna pentru scurt timp in martie si aprilie 2020.
Lipsa impozitului pe venit, stimulentul principal
Insa, in realitate, pandemia a lovit Dubaiul foarte puternic. Mii de expati calificati au plecat acasa, pe masura ce numarul locurilor de munca s-a redus, iar costul vietii a crescut, la fel si ingrijorarea lor ca sunt blocati intr-o tara straina.
Conducatorii Dubaiului si-au dat brusc seama de vulnerabilitatea economiei lor. Expatii au adus cu ei afaceri, avere si divertisment. Si mai rau, tinerii talentati sau antreprenori din Dubai erau tentati sa plece odata cu strainii.
Intr-un efort de a opri exodul de creiere, guvernul Emiratelor Arabe Unite a inceput sa ofere „vize de aur” celor mai valorosi profesionisti. Viza de sedere de 10 ani a fost infiintata in 2019, dar, de la inceputul acestui an, a fost acordata studentilor de top, antreprenorilor de succes si actorilor celebri.
In iulie, 45 de studenti care au obtinut peste 95% la examenele lor au primit vize de aur si a pus la dispozitie alte 100.000 de astfel de vize pentru specialistii IT. Dupa ce a pierdut teren in fata Europei, Israelului si Silicon Valley, Dubaiul vrea acum sa se impuna ca un hub tehnologic si are ca tinta sa infiinteze 1.000 de companii digitale importante in urmatorii cinci ani.
Insa, vizele de aur se pot cumpara. Pentru 2,7 milioane de dolari, milionarii sau miliardarii se pot muta in emirate cu tot cu familii si afaceri.
Dar poate cel mai ademenitor lucru este scutirea de impozit a veniturilor. In timp ce, in SUA si Marea Britanie, se discuta despre noi impozite pe avere, menite sa aduca bani la bugetele de stat greu incercate de pandemie, Dubaiul este mult mai atractiv.
Si asta pe termen lung, intrucat, daca miliardarii se muta cu tot cu familii si afaceri in Dubai, este putin probabil ca vor fi dispusi sa se intoarca de unde au venit.