Mii de firme sunt puse pe butuci luna de luna in Romania. Anul 2024 e anul falimentelor si insolventelor
insolventafirme in insolventa
Nu arata deloc bine situatia mediului privat romanesc, in contextul in care, in 2024, luna de luna mii de firme pun lacatul pe usa.
In primele patru luni ale acestui an, 2.526 de societati comerciale si persoane fizice autorizate (PFA) au intrat in insolventa, reprezentand o crestere de aproape 15% comparativ cu perioada similara din 2023, cand s-au inregistrat 2.199 de cazuri, conform datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Doar in luna aprilie, s-au raportat 723 de
insolvente.
Cele mai multe insolvente in perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2024 au fost inregistrate in Bucuresti, totalizand 490 de cazuri, ceea ce reprezinta o crestere de 7,69% fata de aceeasi perioada din 2023.
Pe locurile urmatoare in clasamentul insolventelor se afla judetele Bihor, cu 222 de cazuri (o crestere de 47,02%), Cluj, cu 193 (o crestere de 51,97%), si Timis, cu 145 (o scadere de 51,04%).
Cele mai putine insolvente au fost raportate in judetele Harghita - 5 (o scadere de 61,54%), Mehedinti - 11 (o scadere de 35,29%), Vaslui - 13 (o scadere de 23,53%) si Olt - 14 (o crestere de 61,11%).
In ceea ce priveste domeniile de activitate, cele mai multe insolvente s-au inregistrat in comertul cu ridicata, amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, cu 677 de cazuri (o crestere de 9,9% fata de primele patru luni din 2023), urmate de constructii - 523 de cazuri (o crestere de 22,48%) si industria prelucratoare - 287 de cazuri (o crestere de 12,55%).
Ce este insolventa unei firme?
Insolventa reprezinta acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile.
Exista unele conditii ce trebuie indeplinite de catre firma, pentru a putea fi declarata insolventa. De exemplu, vorbim despre o insovlenta iminenta daca exista indicii ca firma nu va putea plati datoriile la scadenta. De asemenea, daca firma nu poate plati datoriile mai vechi de 60 de zile de la data scadentei ne confruntam cu insolventa propriu-zisa.
Procedura de insolventa include mai multe etape:
-
Deschiderea procedurii de insolventa: Aceasta poate fi solicitata de catre debitor sau de catre creditori.
-
Perioada de observatie: Se analizeaza situatia financiara a firmei si se elaboreaza un plan de reorganizare sau, daca acest lucru nu este posibil, se pregateste pentru faliment.
-
Reorganizarea: Daca se aproba un plan de reorganizare, firma poate continua activitatea in anumite conditii, incercand sa isi redreseze situatia financiara.
-
Falimentul: Daca reorganizarea nu este posibila sau esueaza, se trece la faliment, ceea ce implica lichidarea activelor firmei si distribuirea fondurilor rezultate catre creditori.
Foto: manager.ro